Βραζιλία: Προς τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών

Jair Bolsonaro

Ο ακροδεξιός υποψήφιος Jair Bolsonaro κέρδισε χθες το 46% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, ορμώντας έτσι στον β’ γύρο των εκλογών απέναντι στον πρώην δήμαρχο του Σάο Πάολο Fernando Haddad αργότερα αυτόν το μήνα. Ο δεύτερος γύρος απαιτείται εάν κανένας υποψήφιος δεν κερδίσει την πλειοψηφία.

Ο Μπολσονάρο, γερουσιαστής και πρώην στρατιωτικός διοικητής, είδε τους αριθμούς των ψηφοφόρων του να αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου τον μαχαίρωσαν σε μια προεκλογική εκδήλωση τον περασμένο. Η καμπάνια του βασίζεται σε υποσχέσεις για καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Fernando Haddad

Ο Φερνάντο Χαντάντ του Εργατικού Κόμματος

--------------------------------------------------------------------

Ο Haddad, ο οποίος προστέθηκε στο ψηφοδέλτιο του Εργατικού Κόμματος (PT) όταν ο πρώην πρόεδρος Luiz Inacio Lula da Silva αποκλείστηκε από τις εκλογές λόγω καταδίκης του για διαφθορά, έλαβε το 29% των ψήφων.

«Παρά την ιστορία και τις διασυνδέσεις του, το Bolsonaro θεωρείται ευρέως ως μια καινοτομία σε αυτές τις εκλογές, ένας υποψήφιος συνώνυμος με την ανανέωση και την ειλικρίνεια», γράφουν οι Rosana Pinheiro-Machado και Lucia Mury Scalco στο Jacobin.

«[Ενόψη του δεύτερου γύρου,] ο Bolsonaro πρόκειται να δώσει έμφαση σε όλη την βρωμιά στο PT -και υπάρχει πολλή από αυτήν. Και το PT πρόκειται να δώσει έμφαση σε όλη την βρωμιά του Bolsonaro -και υπάρχει πολλή και γι’ αυτόν», δήλωσε η Monica de Bolle, διευθύντρια Λατινοαμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian.