Η… Σουαζιλάνδη δεν γοητεύεται από την Κίνα

Ο βασιλιάς της eSwatini, Σουαζιλάνδη

Σχεδόν όλα τα αφρικανικά έθνη έστειλαν έναν εκπρόσωπο στο Φόρουμ για την Συνεργασία Κίνας-Αφρικής  (Forum on China-Africa Cooperation, FOCAC) στο Πεκίνο, πρόθυμα για ένα κομμάτι από τις νέες επενδυτικές δεσμεύσεις της Κίνας, πέραν των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη αφιερώσει στην ήπειρο εσχάτως. Μια χώρα όμως δεν πήγε, όπως γράφει η Isabella Steger στο Quartz.

Η χώρα αυτή είναι η eSwatini, παλαιότερα γνωστή ως Σουαζιλάνδη, μια απόλυτη μοναρχία η οποία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην συμμαχία της με την Ταϊβάν, ακόμα κι όταν άλλες χώρες με αυξανόμενο ρυθμό έχουν αλλάξει πλευρά τους τελευταίους μήνες για να καθιερώσουν δεσμούς με το Πεκίνο. Ο άλλος Αφρικανός σύμμαχος που απόμεινε στην Ταϊβάν, η Μπουρκίνα Φάσο, έσπασε τους δεσμούς με την Ταϊπέι τον Μάιο.

Είναι πιθανό ότι το eSwatini δεν ήταν η μόνη απουσία -κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι πάνω από 50 χώρες έστειλαν εκπροσώπους στην θεαματική συγκέντρωση αυτής της εβδομάδας, αν και το Africanews ανέφερε ότι δεν ήταν σαφές ποιος εκπροσώπησε την αντιπροσωπεία της Ερυθραίας. Η κινεζική πρεσβεία στην Ερυθραία ενημέρωσε την ιστοσελίδα της σήμερα (4 Σεπτεμβρίου) με πληροφορίες (paywall) για την σύνοδο, αλλά δεν δήλωσε εάν η Ερυθραία έστειλε αντιπρόσωπο. Η πρεσβεία δεν απάντησε άμεσα σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Στην πραγματικότητα η Ταϊβάν φιλοξένησε την δική της σύνοδο κορυφής με πέντε Αφρικανούς συμμάχους το 2007, η οποία περιελάμβανε και την Γκάμπια, το Μαλάουι και το [σύμπλεγμα νήσων] Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Από τότε που η πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, ήρθε στην εξουσία το 2016, το Πεκίνο ενέτεινε την εκστρατεία του για να απομονώσει την Ταϊβάν σε διεθνές επίπεδο, πιέζοντας διπλωματικά και οικονομικά τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να την αναγνωρίσουν ως τμήμα της Κίνας. Το κόμμα της Tsai παραδοσιακά υποστήριζε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Εξηγώντας την απόφασή της να αναγνωρίσει το Πεκίνο και όχι την Ταϊβάν, η Μπουρκίνα Φάσο -χωρίς αμφιβολία απηχώντας την θέση πολλών πρώην συμμάχων της Ταϊβάν- δήλωσε ότι «η εξέλιξη του κόσμου και οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις της χώρας και της περιοχής μάς ωθούν να επανεξετάσουμε την θέση μας». Η Σουαζιλάνδη, ωστόσο, πρόσφατα επανέλαβε ότι ήταν απόλυτα ικανοποιημένη με την δέσμευση της Ταϊβάν προς την χώρα -η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ένα Airbus A340-300, ένα  βουδιστικό σχολείο και ένα ορφανοτροφείο και μια θέση για τον γιο του βασιλιά Mswati III σε πανεπιστήμιο της Taipei (καθώς και τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα για τον ίδιο τον βασιλιά).

Σε πρόσφατη συνέντευξη σο CNN, ωστόσο, ο πρωθυπουργός της eSwatini, δήλωσε ότι θα ήταν δυνατόν να σκεφτεί κανείς να στραφεί προς το Πεκίνο αν το απαιτούσαν «αναπτυξιακοί σκοποί», αν και είπε ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στον βασιλιά. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, φαίνεται ευτυχές να περιμένει. Ο ειδικός εκπρόσωπός του για τις αφρικανικές υποθέσεις δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα πιέσει την eSwatini να αλλάξει πλευρά γιατί «εκείνη η ημέρα θα έρθει».

Πηγή: https://qz.com/1377751/swaziland-a-taiwan-ally-did-not-attend-the-forum-on-china-africa-cooperation-in-beijing-this-week/