Το Facebook αποκαλύπτει επιχείρηση παραπληροφόρησης

Zuckerberg

Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook δήλωσε ότι έκλεισε τριάντα δύο ψεύτικες σελίδες και λογαριασμούς χθες, οι οποίοι ήταν μέρος μιας "συντονισμένης μη αυθεντικής εκστρατείας" για την διάδοση πολιτικά διχαστικού υλικού πριν από τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι σελίδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν τίτλοι όπως Aztlan Warriors και Black Elevation, είχαν περίπου 290.000 οπαδούς. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι η δραστηριότητα ήταν παρόμοια με εκείνη των εκστρατειών που πραγματοποίησε η ρωσική εταιρεία Internet Research Agency πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά ότι η εταιρεία δεν είχε ακόμη εντοπίσει ποιος ήταν πίσω από την επιχείρηση. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Trump "δεν θα ανεχτεί ξένες παρεμβάσεις στην εκλογική μας διαδικασία".

"Οι ομοιότητες [με προηγούμενες εκστρατείες] περιελάμβαναν γλωσσικά μοτίβα που δείχνουν χρήση αγγλικής γλώσσας που δεν γίνεται ως μητρική γλώσσα και με συνεχώς λάθος μετάφραση, καθώς και μια συντριπτική εστίαση σε πολωτικά ζητήματα στην κορυφή κάθε δεδομένου κύκλου ειδήσεων με περιεχόμενο που παρέμεινε συναισθηματικό και όχι βασισμένο σε γεγονότα», γράφει το Εργαστήριο Ψηφιακών Εγκληματολογικών Ερευνών του Atlantic Council, το οποίο συνεργάζεται με το Facebook σε ένα πρόγραμμα εκλογικού παρατηρητηρίου.

"Είναι τελείως πιθανό ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι εκεί έξω στους οποίους η εταιρεία μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και για τους οποίους δεν είναι έτοιμη και πρόθυμη να αποκαλύψει ότι είναι φορείς παραπληροφόρησης", δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Facebook, Dipayan Ghosh, σε συνέντευξή του στο National Public Radio.

"Δημοσιεύουν ό, τι χρειάζονται για να δημιουργήσουν μια ακολουθία, και στην συνέχεια προσπαθούν να διαφημίσουν κομματικούς διχασμούς που υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ. Το σενάριο δεν είναι καινούριο, απλώς ο καθένας γίνεται καλύτερος σε αυτό", γράφει στο Twitter η Sheera Frenkel των New York Times.