Το Κατάρ δανείζει την Τουρκία εν μέσω της νομισματικής κρίσης

Ερντογάν

Το Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, λέγοντας ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην τουρκική οικονομία. Η τουρκική λίρα, η οποία βίωσε ελεύθερη πτώση τις πρόσφατες εβδομάδες καθώς μια διαμάχη κλιμακώθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον, συνέχισε να ενισχύεται μετά την ανακοίνωση.

Ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, δεσμεύθηκε χθες να «σταθεί δίπλα στους αδελφούς στην Τουρκία», αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την επιβολή νέων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία στις εξαγωγές της μιας χώρας προς την άλλη. Η Άγκυρα απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να απελευθερώσει έναν φυλακισμένο αμερικανικό πάστορα, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

"Η γραμμή ζωής από το Κατάρ, με άγνωστους όρους, απλά δεν πρόκειται να ανακόψει τίποτα. Κατά το επόμενο έτος, οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας θα προσεγγίσουν τα 238 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την HSBC", γράφει ο Colby Smith στους Financial Times.

"Όπως ο Trump, έτσι κι ο Ερντογάν πιστεύει στην χρήση της κλασικής λαϊκιστικής φόρμουλας για να δώσει δύναμη στην οικονομία του: Απερίσκεπτη δανειοληψία, μια καυτή αγορά ακινήτων, μια προθυμία να ρισκάρει πληθωρισμό", γράφει ο Sebastian Mallaby του CFR στην Washington Post.

"Όταν ο Ερντογάν βγαίνει εκεί και κάνει αυτά τα σχόλια -κατηγορεί τους Αμερικανούς ή τους ξένους για τα πάντα- πρόκειται για μια προσπάθεια να σφυρηλατηθεί ένας εθνικιστικός πυρετός στην Τουρκία και είναι επίσης ένας τρόπος για να αποσπάσει την προσοχή από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία", ανέφερε ο Nahal Toosi του Politico σε συνέντευξή του στο WNYC.