Λέσβος: Το νησί της συμπόνιας

Λέσβος

Σε ένα συγκινητικό άρθρο της η Zora O’Neill του BBC γράφει για την εμπειρία της στην Λέσβο, την οποία επισκέφθηκε αρχικά για ξεκούραση και διακοπές.

 

Αλλά το καλοκαίρι του 2015, όταν οι μεταναστευτικές ροές ήταν μαζικές στο νησί, αποφάσισε να βοηθήσει ως εθελόντρια. Αφού περιγράφει ως μαζί με άλλους Έλληνες βοηθούσε στην σίτιση εκατοντάδων μεταναστών στο Καρά Τεπέ, τον καταυλισμό γα τους Σύρους και τους Ιρακινούς, αλλά και την πρώτη της επίσκεψη στην Μόρια, σημειώνει χαρακτηριστικά:

 

«Κάθε φορά που έβγαινα από το αυτοκίνητό μου σε μια νέα περιοχή, ανάγκαζα τον εαυτό μου να πει kalimera ή kalispera ... ήταν οι μόνοι χαιρετισμοί που ήξερα και τους χρησιμοποιούσα σαν δίχτυ ασφαλείας. Οι Έλληνες την άρπαξαν και με τράβηξαν [κοντά τους]. Απάντησαν στις ερωτήσεις μου για τις ανάγκες στα στρατόπεδα και μου είπαν τις ιστορίες τους και γιατί βγήκαν για να βοηθήσουν. Πολλοί είχαν πρόσφυγες στις οικογένειές τους, μόνο μερικές γενιές πίσω, από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και την επακόλουθη πληθυσμιακή ανταλλαγή του 1923, που ανάγκασε περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να φύγουν από τα σπίτια τους.

 

Μέχρι τότε, είχα δει εν δράση την ελληνική τάση να καλωσορίζουν αλλοδαπούς μόνο, για παράδειγμα, σε μια παραλιακή ταβέρνα. Αλλά σε αυτή την έκτακτη ανάγκη, στην υπηρεσία εκείνων που δραπέτευσαν από τη βία και τις θρησκευτικές και πολιτικές διώξεις, ήταν μια εντελώς πιο φοβερή δύναμη: Ορμητική και δίκαιη και οδηγούμενη από την ιστορία του νησιού. Δουλεύοντας μέσα στην λάμψη του, ένιωθα κάθε μέρα πιο ικανή˙ κάθε μέρα, ο λαός της Λέσβου με ωθούσε μπροστά.»

 

Η O’Neill, διηγείται πώς δημιούργησε ένα δίκτυο βοήθειας των μεταναστών και γράφει πως η Λέσβος για εκείνη έχει δύο πρόσωπα: Ένα το ράθυμο των καλοκαιρινών και το άλλο, το ζωηρό της μεταναστευτικής κρίσης: «Κάποια σημεία σε αυτή τη νέα Λέσβο σημαδεύονται από τραγωδία –ο Μόλυβος, όπου οι χωρικοί έπρεπε να προσεγγίσουν τα θύματα ενός ναυαγίου, και η Μόρια, αυτό το χρόνια σκοτεινό σημείο. Αλλά επίσης συνδέω το νησί με μια νεοσυσταθείσα χαρά, που προέρχεται από σαφή σκοπό και κοινή αιτία. Όπως έγραψε ένας κάτοικος του νησιού στο δίκτυο εθελοντών, “η Λέσβος είναι τώρα ένα σπουδαίο σχολείο για όλη την ανθρωπότητα” και κάθε τόπος που επισκέφτηκα είναι ένα μάθημα γενναιοδωρίας και συμπόνιας».

 

Πηγή: http://www.bbc.com/travel/story/20180417-lesbos-a-greek-island-big-enough-for-two