Ο Τράμπ πολιτευτής

Τραμπ

Η εκκωφαντική μουσική για «προθέρμανση» των οπαδών του ήταν μια από τις συνταγές που χρησιμοποίησε ο Ντόνταλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου. Δυνατή μουσική για ένα «δυνατό» σόου. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με τα προγνωστικά, το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικάνοι, ενδέχεται να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.Για να αποτρέψει κάτι τέτοιο ο αμερικανός πρόεδρος έκανε μια πολύ κοπιαστική προεκλογική εκστρατεία, έναν  πραγματικό μαραθώνιο. Κάθε δύο ημέρες έβγαζε ομιλίες κάπου στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει τους υποψηφίους του κόμματός του. Ο τρόπος που το έκανε ήταν πάντα ο ίδιος. Με μικρές κοφτές προτάσεις, που συνεχώς επαναλάμβανε. Το ότι δεν έλεγε πάντα την αλήθεια δεν είχε καμιά απήχηση στους ψηφοφόρους του. Από την πρώτη στιγμή μέχρι που κατέβαινε από τη σκηνή, πολλές φορές μετά από μιάμιση ώρα, τον επευφημούσαν. Ο Τραμπ μιλούσε ελεύθερα και αυθόρμητα χωρίς κείμενο και με ακατέργαστες εκφράσεις για να δείξει στους οπαδούς του ότι είναι ένας από αυτούς. ‘Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Πολλοί από τους εκπληκτικούς γερουσιαστές και βουλευτές ήρθαν σε μένα με φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2018. Και τους είπα, μα τι στο καλό σημαίνει αυτό; Θέλετε να αυξήσετε τους φόρους;  Μετά όμως έμαθα ότι εδώ και 40 χρόνια αυτό το όνομα δίνουν. Φορολογικές μεταρρυθμίσεις; Κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει. Τότε τους ρώτησα πώς θα μπορούσε να το πει κανείς αλλιώς. Και τους είπα, Νόμος για περικοπές, περικοπές, περικοπές, περικοπές των φόρων».

Μετά από τέτοιες δηλώσεις ο κόσμος ξεσπούσε σε χειροκροτήματα, ο Τραμπ απομακρύνονταν από το μικρόφωνο, έκανε διακοπή και έβλεπε κανείς ότι βρίσκονταν στο στοιχείο του. Με τον ίδιο «ακατέργαστο» τρόπο ήξερε να προκαλεί γέλιο. Όπως κάποια φορά, όταν είπε ότι η πολιτική χρειάζεται χρόνο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις 8 ώρες που χρειάζονταν η μητέρα του για να ψήσει τη γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο πολιτικός επιστήμων Τσαρλ Φράνκλιν από το Πανεπιστήμιο Marquette στο Ουισκόνσιν επισημαίνει το αξιοπερίεργο ότι ο αμερικανός πρόεδρος έκανε προεκλογική εκστρατεία σε αυτές ακριβώς τις πόλεις όπου η πολιτική του είχε τη μεγαλύτερη απήχηση.

«Ο στόχος σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν να πείσει ψηφοφόρους, αλλά να πείσει τους οπαδούς του να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία» υποστηρίζει. «Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των συμβούλων του είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τον ψήφισαν πριν δύο χρόνια θα καθίσουν αυτήν τη φορά στο σπίτι τους. Διότι δεν κατεβαίνει ο ίδιος στις εκλογές, αλλά υποψήφιοι που ταυτίζονται περισσότερο με τον Τραμπ παρά με τους Ρεπουμπλικάνους».Εάν με τον μαραθώνιο προεκλογικό αγώνα καταφέρει να κινητοποιήσει τους οπαδούς του, θα αποδειχθεί σε λίγες ώρες.

Tags