Πώς βλέπει ένας ξένος την διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ

Διαδηλωτής στα Σκόπια

Ως «φαινομενικά μια από τις πιο ανόητες διαμάχες στα Βαλκάνια» κρίνει ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, Florian Bieber, το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Σε σχετικό άρθρο του στον ιστότοπο του περιοδικού Foreign Affairs, δεν μπα΄νει στην ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, σημειώνει ωστόσο ότι υπάρχουν πολιτικοί και στις δύο πλευρές που «οικοδόμησαν την πολιτική τους σταδιοδρομία στο ζήτημα αυτό, από τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, μέχρι τον “Μακεδόνα” ομόλογό του, Νίκολα Γκρουέφσκι».

Η έμφαση που δίνει είναι αφενός στην σταθερότητα των Βαλκνανίων για την οποία σημειώνει ότι «Εάν η συμφωνία αποτύχει, θα υπάρξουν περιορισμένες ζημίες στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα αποδυναμωθεί σοβαρά, και μαζί της η ευνοϊκή δυναμική που οικοδομήθηκε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Και φυσικά εστιάζει στην Ρωσία, για την οποία σημειώνει ότι «το ενδιαφέρον της για την διαφωνία περί την ονομασία είναι να αποφευχθεί η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να παραμείνει ανεπίλυτη η αντιπαράθεση στα δυτικά Βαλκάνια, κάτι που θα επιτρέψει να τροφοδοτούνται οι εντάσεις και να δημιουργείται εχθρότητα στα μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, θεωρείται γενικά φιλορωσική, ενώ η κυβέρνηση της πΓΔΜ όχι, αλλά είναι πρόθυμη να μειώσει την ρωσική επιρροή με το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό δεν επηρέασε την συμφωνία ή τις σχέσεις Ελλάδας και πΓΔΜ, αλλά τραβά την Ρωσία προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρώντας η Μόσχα μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτεί την οργή των αντιπάλων της συμφωνίας, ακόμα και αν πιθανότατα θα αποφύγει να σαμποτάρει ανοιχτά την συμφωνία. … τον Μάρτιο του 2018, η Ρωσία απείλησε για αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις, εάν η πΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πράγματι, εάν η πΓΔΜ επρόκειτο γίνει μέλος, το κενό ασφαλείας στα Βαλκάνια θα συρρικνωνόταν, αφήνοντας μόνο την Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Σερβία εκτός της συμμαχίας».

Παραθέτει όμως και μια ευρύτερη βαλκανική διάσταση στο θέμα, γράφοντας ότι «η συμφωνία δεν αφορά μόνο μια καθυστερημένη επίλυση της διαφωνίας περί του ονόματος. Αποτελεί επίσης ένα οριακό σημείο για την περιοχή. Εάν επιτύχει, μπορεί να αναζωογονήσει την ενσωμάτωση στην ΕΕ και την συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων στις άλλες χώρες που περιμένουν την ένταξη, καθώς και να αυξήσει την πίεση στην Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο για να επιλύσουν τις διαφορές τους, ώστε να μην μείνουν πίσω. Εάν η συμφωνία αποτύχει, ίσως χρειαστούν χρόνια για να εμφανιστεί μια άλλη ευκαιρία όπως αυτή -με δύο ρεαλιστικές κυβερνήσεις στην πΓΔΜ και την Ελλάδα που θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μεταξύ τους και [θα είναι] πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα. Μια αποτυχία θα «παγώσει» επίσης τις προσπάθειες μεταρρύθμισης στα δυτικά Βαλκάνια στο μεταξύ».

 

Πηγή: https://www.foreignaffairs.gr/articles/71830/florian-bieber/parathesi-onomaton-sta-balkania