Πώς έγινε δισεκατομμυριούχος ο Richard Branson

Richard Branson

Ως έφηβος, ο Richard Branson δεν φαντάστηκε ποτέ ότι θα ήταν εκεί που είναι σήμερα.

«Με θεωρούσαν τον πιο χαζό στο σχολείο», δήλωσε στο CNNMoney ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Virgin Group. «Η ιδέα ότι θα μπορούσα να είμαι επιτυχημένος δεν μου ερχόταν».

Ως νεαρός φοιτητής, ο Branson αγωνίστηκε με την δυσλεξία. Είχε δυσκολία να συμβαδίσει με τα μαθήματά του. Αλλά αυτό που έγινε αντιληπτό ως αδυναμία έγινε πηγή δύναμης. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον με τους ανθρώπους που είναι δυσλεκτικοί, είναι ότι μπορούν συχνά να υπερέχουν σε πράγματα που αγαπούν και έχουν πάθος για αυτά», είπε. «Και έχω πάθος για πολλά πράγματα».

Ο δισεκατομμυριούχος έχει μετατρέψει αυτά τα πάθη σε μια εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία. Έπρεπε να αναλάβει πολλούς κινδύνους στην πορεία.

ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Η πρώτη επιχείρηση του Branson ήταν ένα περιοδικό για τους νέους που ονομαζόταν Student. Ήταν 15 όταν το ξεκίνησε, και παράτησε το σχολείο για να μιλήσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να μάθει το τι συνέβαινε.

«Ένιωσα ότι θα μπορούσα να βγω έξω και να αρχίσω να δημιουργώ πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στον κόσμο», είπε.

Για να υποστηρίξει το περιοδικό, ο Branson άρχισε να πουλάει δίσκους [γραμμοφώνου] μέσω ταχυδρομείου. Τελικά, το περιοδικό απέτυχε. Όμως η επιχείρηση ταχυδρομικής παραγγελίας δίσκων μετατράπηκε σε κάτι τεράστιο: Στην Virgin Records.

Μετά την ταχυδρομική αποστολή δίσκων και το άνοιγμα ενός καταστήματος, ο Branson ξεκίνησε μια εταιρεία για να βοηθήσει έναν καλλιτέχνη στον οποίο πίστευε, τον Mike Oldfield. «Πήγα σε επτά δισκογραφικές εταιρίες και κανένας από αυτούς δεν κυκλοφορούσε [το Tubular Bells του], οπότε έφτιαξα μια μικρή δισκογραφική εταιρεία μόνος μου», είπε ο Branson. Το ρίσκο απέδωσε. «Πούλησα εκατομμύρια και εκατομμύρια άλμπουμ», θυμάται.

Μετά τον Oldfield, ο Branson συνέχισε να υπογράφει με «μπάντες που κανένας άλλος δεν θα υπέγραφε», συμπεριλαμβανομένων των Rolling Stones, των Sex Pistols και της Janet Jackson.

Αφού καθιέρωσε την Virgin Records ως επιτυχία, ο Branson άλλαξε ταχύτητες.

Το 1984, αφού εργαζόταν στην μουσική βιομηχανία για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Branson ξεκίνησε την αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα επιβιώσουμε», είπε ο Branson. Αλλά η Virgin ήταν αρκετά καλή για να κερδίσει πελάτες.

«Δημιουργήσαμε μια αεροπορική εταιρεία με την οποία οι άνθρωποι αγαπούσαν να πετούν σε μια αγορά που άλλες αεροπορικές εταιρείες ήταν τρομακτικές», είπε. «Οι άνθρωποι έφευγαν από το δρόμο τους για να πετάξουν με μας».

Με την πάροδο των χρόνων, η οικογένεια ταξιδιών Virgin επεκτάθηκε παγκοσμίως για να συμπεριλάβει την Virgin America και την Virgin Australia. Και με την Virgin Galactic, ο Branson θέτει στο στόχαστρό του το εμπορικό διαστημικό ταξίδι.

Ο Branson δεν θέλει να πέσει πάρα πολύ πίσω από τον ανταγωνιστή του στα διαστημικά ταξίδια, τον CEO της SpaceX, τον Elon Musk.

«Αυτή την στιγμή, υπάρχουν περίπου 700 μηχανικοί που εργάζονται αόκνως για να σιγουρευτούν ότι το μικρό αυτοκίνητο του Elon στο διάστημα δεν θα μείνει μόνο του για πολύ καιρό», είπε, αναφερόμενος στο roadster Tesla που έστειλε ο Musk στο διάστημα ως μέρος της παρθενικής εκτόξευσης του πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX. «Αισθάνομαι πολύ σύντομα ότι το μικρό αυτοκίνητο μπορεί να έχει έναν-δυο άλλους φίλους εκεί έξω».

Ο Branson είχε κι ένα δίκαιο μερίδιο σε δημόσιες αποτυχίες. Το 1994, η Virgin Group εισήγαγε στο κοινό την Virgin Cola. «Η κήρυξη ενός πόλεμου αναψυκτικών στην Coke ήταν τρέλα», δήλωσε ο Branson σε μια ανάρτηση στο blog της Virgin το 2014. «Θεωρώ ότι το σχέδιό μας περί cola είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάναμε ποτέ».

«Η Virgin Cola δεν ήταν αρκετά διαφορετική», συνέχισε ο Branson στην ανάρτηση. «Η Virgin εισέρχεται σε μια βιομηχανία μόνο όταν νομίζουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό που θα διαταράξει την αγορά».

Αλλά δεν βλέπει την αποτυχία ως κακό. «Η αποτυχία είναι ένας θαυμάσιος τρόπος μάθησης», είπε. Ως «επιχειρηματίας, αν δεν παίρνεις ρίσκα, δεν πρόκειται να επιτύχεις τίποτα... Έχω μάθει με τον σκληρό τρόπο μερικές φορές».

Θα προτιμούσε να έχει προσπαθήσει για κάτι παρά να μην έχει προσπαθήσει καθόλου. «Αν προσπαθήσεις κάτι και δεν λειτουργεί, σίγουρα δεν έχεις αποτύχει», είπε. «Μόλις έχεις μάθει».

Πηγή: http://money.cnn.com/2018/04/26/news/companies/richard-branson-rebound/index.html