Στο μάτι του κυκλώνα το  Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο

Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το  Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο που εδρεύει στη Μάλτα και το οποίο διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό και το προσφυγικό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο politico.eu και το οποίο βασίζεται σε εσωτερικά έγγραφα (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κα): "Η παρενόχληση του προσωπικού, η «κουλτούρα της ανευθυνότητας» και η χρήση της «ψυχολογικής βίας» ως εργαλείο διαχείρισης είναι  διαδεδομένα στην υπεύθυνη υπηρεσία της ΕΕ για την διαχείριση της μετανάστευσης".

Σημειώνεται ότι σε ρεπορτάζ του politico.eu το οποίο είχε αναρτηθεί στον Ιανουάριο αναφέρονταν ότι: "Ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας της ΕΕ για το άσυλο βρίσκεται υπό διερεύνηση από το γραφείο για την καταπολέμηση της απάτης, OLAF". Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, "ο José Carreira διερευνάται για υποτιθέμενη παράβαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, παρατυπίες στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και ενδεχόμενες παραβιάσεις της προστασίας δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) ". 

Από την πλευρά του, ο José Carreira, ο Πορτογάλος εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, δήλωσε ότι απορρίπτει  όλους τους ισχυρισμούς που υπήρχαν στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι η έρευνα της OLAF συνεχίζεται εδώ και πάνω από 8 μήνες, και ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένου προσωπικού και δεν έχουν ζητηθεί ή έχουν ληφθεί προκαταρκτικά μέτρα.

Το Ευρωπαϊκό γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) είναι ένας ογκώδης οργανισμός το έργο του οποίου έχει τεράστια σημασία για τις χώρες που υποδέχονται τα προσφυγικά ρεύματα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς αφορά στην παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής βοήθειας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ειδικότερα  παρέχει τα εξής:

1. πρακτική και τεχνική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη

2. επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη μέλη με ιδιαίτερες ανάγκες και στα κράτη μέλη που υφίστανται ιδιαίτερες πιέσεις στα συστήματα ασύλου και υποδοχής, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού των ομάδων υποστήριξης για το άσυλο που συγκροτούνται από ειδικούς σε θέματα εθνικού συστήματος ασύλου

3. τεκμηριωμένη συνδρομή για την χάραξη πολιτικής και τη θέσπιση νομοθεσίας σε επίπεδο ΕΕ σε όλους τους τομείς που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο σε θέματα ασύλου

Στην Ελλάδα, ενεργοποιήθηκε  κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2011, παρέχοντας  υποστήριξη σχετικά με την θέσπιση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, της Αρχής Προσφυγών, καθώς και σχετικά με την υποδοχή εν γένει και τον περιορισμό των εκκρεμών υποθέσεων ασύλου με ανάπτυξη εμπειρογνωμόνων από τα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω των αποκαλούμενων ομάδων υποστήριξης ασύλου (ΟΥΑ). Κατά την πρώτη φάση παροχής υποστήριξης στην Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2013, η EASO επιστράτευσε και διηύθυνε το έργο 70 εμπειρογνωμόνων από 14 κράτη-μέλη. Κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές του 2013 για περαιτέρω υποστήριξη, η EASO παρείχε  υποστήριξη στην Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014. Κατά την δεύτερη αυτή φάση, η παροχή συνδρομής από την EASO στην Ελλάδα αφορούσε σε θέματα για την κατάρτιση στο πεδίο απόδειξης της εθνικότητας (σε στενή συνεργασία με τον Frontex) και σε συνδρομή σε θέματα χρηματοδότησης από την ΕΕ, συγκέντρωσης και ανάλυσης στατιστικών δεδομένων, καθώς και υποστήριξη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέγραψαν νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο που περιγράφει τα τεχνικά και επιχειρησιακά μέτρα στήριξης που θα εφαρμόσει ο Οργανισμός το 2018. Το επιχειρησιακό σχέδιο του 2018 προβλέπει παροχή βοήθειας σε τρεις τομείς :

– Στήριξη της διαδικασίας ασύλου

– Υποστήριξη στην υποδοχή

– Δημιουργία ικανοτήτων για την εφαρμογή του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (ΚΕΣΑ)

Οι δράσεις αφορούν στην  υποστήριξη της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου καθώς και στην :

- υποστήριξη της επεξεργασίας του Δουβλίνου,

- υποστήριξη της δημιουργίας ικανοτήτων μέσω της κατάρτισης και των εργαστηρίων

- ενίσχυσης της ικανότητας της Υπηρεσίας Υποδοχής και καταγραφής, να αξιολογεί και διαχειρίζεται τους ευάλωτους αιτούντες.

Σημειώνεται ότι η παρουσία του EASO στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά, με πάνω από 300 υπαλλήλους που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην χώρα.

ΠΗΓΗ:www.politico.eu/article/eu-asylum-agency-in-disarray-amid-alleged-psychological-violence-jose-carreira-olaf/