Yaşar Yakış: Οι προκλήσεις της Τουρκίας μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου

Εκλογές Τουρκία

Ο Yaşar Yakış, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, γράφει στον απόηχο της εκλογικής μάχης στην Τουρκία, για τα πρώτα μετεκλογικά πολιτικά συμπεράσματα αλλά και για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα τουρκική ηγεσία.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει τα εξής:

Μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, πολλά πολιτικά κόμματα στην Τουρκία δικαίως διεκδίκησαν την επιτυχία. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ως αναμφισβήτητος ηγέτης. Ο σημαντικότερος αντίπαλός του, ο Muharrem Ince, στην ομιλία του προς τα μέσα ενημέρωσης μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι ο προεδρικός αγώνας διεξήχθη υπό άνισες συνθήκες και ότι υπήρξε νοθεία στην ψηφοφορία, αλλά παραδέχτηκε την ήττα του.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) που κέρδισε το 11% των ψήφων. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η σημαντική πρόσθετη υποστήριξη προήλθε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επειδή το MHP έπρεπε να φτάσει το όριο του 10% για να σχηματίσει μια ομάδα στο κοινοβούλιο.

Το φιλο-κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος νικητής. Ενώ πολλοί παρατηρητές φοβούνταν ότι το κόμμα θα παραμείνει κάτω από το όριο του 10% που είναι απαραίτητο για να εκπροσωπηθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο, το HDP τα πήγε καλά και κέρδισε 67 έδρες με το 11,6% των ψήφων.

Yaşar Yakış

 

Η στήριξη για το κόμμα ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη προς τον πρώην ηγέτη του, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στον προεδρικό αγώνα, αλλά αυτό οφείλεται στην υποστήριξη του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης προς το HDP ώστε να φτάσει το κατώτατο όριο του 10%. Δεν υπήρχε ανάγκη να επεκταθεί μια παρόμοια στήριξη στον αρχηγό του κόμματος, δεδομένου ότι η εκλογή του ως προέδρου της δημοκρατίας δεν ήταν πιθανή. Ένας άλλος λόγος για τους οπαδούς του CHP να ψηφίσουν υπέρ του HDP είναι ότι εάν οι ψήφοι του HDP παρέμεναν κάτω από το όριο, δεν θα εκπροσωπείτο στο κοινοβούλιο και οι ψήφοι του θα κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των κομμάτων που τα κατάφεραν για το κοινοβούλιο, και το ΑΚΡ θα έπαιρνε το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή την αναδιανομή. Το ΑΚΡ κέρδισε 290 έδρες σε ένα κοινοβούλιο με 600 έδρες. Εάν το HDP αποτύγχανε, από τα 67 έδρες που κέρδισε, περίπου οι 60 θα διατίθεντο στο AKP και θα έπαιρνε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Τώρα χρειάζεται τουλάχιστον 10 ακόμη ψήφους για να περάσει τον οποιονδήποτε νόμο.

Οι ψήφοι του κυβερνώντος κόμματος μειώθηκαν, αλλά η απώλεια αυτή αποδίδεται σε ορισμένους υποστηρικτές του AKP που έχουν ψηφίσει ενδεχομένως υπέρ του MHP για να μπορέσει να φτάσει το κατώτατο όριο του 10%.

Το κυβερνών κόμμα θα δοκιμαστεί από τρεις μεγάλες προκλήσεις στην προσεχή κοινοβουλευτική περίοδο: Την οικονομία, το MHP και το Κουρδικό Ζήτημα.

Η αστάθεια της οικονομίας της χώρας αυξάνεται. Οι λαϊκιστικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για να ανακουφιστούν προσωρινά τα οικονομικά προβλήματα των ψηφοφόρων που δόθηκαν κατά την διάρκεια των εκλογών, θα επιβαρύνουν επιπλέον τον εθνικό προϋπολογισμό. Ο λογαριασμός για αυτές τις υπερβολικές δαπάνες πρέπει να καταβληθεί τώρα. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Η προεκλογική περίοδος απαιτεί ξανά λαϊκιστικές δημόσιες δαπάνες που θα μετριάσουν τα προβλήματα των ψηφοφόρων για μια σύντομη περίοδο, αλλά θα έχουν αρνητικές συνέπειες μεσοπρόθεσμα και σίγουρα κατά την επόμενη κοινοβουλευτική θητεία που ξεκινάει τώρα.

Η δεύτερη πρόκληση είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη του MHP για την θέσπιση οποιουδήποτε νόμου. Ενώ το τιμόνι και το πεντάλ γκαζιού του αυτοκινήτου θα ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα, το φρένο θα ελέγχεται από το MHP. Αυτό κάνει το κυβερνών κόμμα αναποτελεσματικό σε πολλές πρωτοβουλίες. Ο τομέας όπου η MHP έχει την πιο άκαμπτη στάση αφορά την κουρδική πολιτική.

Η ισχυρή υποστήριξη που επεκτείνεται στο φιλοκουρδικό HDP είναι μια δανεική υποστήριξη. Οι ψηφοφόροι αναμένουν τώρα ότι το HDP θα λάβει μέτρα για να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση, το PKK. Στο παρελθόν, ο ηγέτης του HDP, Demirtaş, προσπάθησε να εξηγήσει τις δυσκολίες του με το να τραβήξει την προσοχή στις επικαλυπτόμενες περιοχές της λαϊκής βάσης του κόμματός του και εκείνης της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Το MHP δεν θα αφήσει το κυβερνών κόμμα να κάνει οποιαδήποτε ελάχιστη παραχώρηση στον χειρισμό του κουρδικού ζητήματος, εκτός κι αν παίρνει όλα όσα θέλει από την κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με την χωλαίνουσα συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το κουρδικό ζήτημα της Συρίας, η σημερινή κατανομή των εδρών στο τουρκικό κοινοβούλιο δεν προμηνύει κάτι καλό για κάποια πρόοδο στο κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας.

Πηγή: https://ahvalnews.com/2018-elections/turkeys-challenges-after-june-24-elections