Ακροδεξιοί λαϊκιστές κατακτούν εκπληκτική νίκη στις ολλανδικές επαρχιακές εκλογές

Mark Rutte

Το νεόκοπο ακροδεξιό λαϊκιστικό «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» εξέπληξε το ολλανδικό πολιτικό κατεστημένο αφότου κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις επαρχιακές εκλογές, σύμφωνα με προκαταρκτική καταμέτρηση νωρίς την Πέμπτη, όπως γράφει η Eline Schaart, στο Politico.

Τα ισχυρά κέρδη που έκαναν τόσο οι Ευρωσκεπτικιστές όσο και οι Πράσινοι στις εκλογές της Τετάρτης σημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούττε, βρίσκεται σε πορεία να χάσει τον έλεγχο της Άνω Βουλής του κοινοβουλίου.

Ο μεγάλος νικητής, όμως, είναι το κόμμα «Φόρουμ για τη Δημοκρατία», του οποίου ηγείται ο 36χρονος Thierry Baudet. Το κόμμα κατέχει δύο έδρες στο κοινοβούλιο αφού εισήλθε στην πολιτική μόλις πριν από τρία χρόνια. Θα έχει τώρα ίσο αριθμό εδρών στην Γερουσία με το φιλελεύθερο VVD του Rutte, αλλά περισσότερες ψήφους.

Σε μια ομιλία προς τους υποστηρικτές του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Baudet είπε ότι η αλαζονεία της ελίτ έχει τιμωρηθεί.

«Είμαστε μπροστά στα συντρίμμια του παλαιότερου και ωραιότερου πολιτισμού που γνώρισε ποτέ ο κόσμος», είπε, προσθέτοντας ότι «υπονομευθήκαμε από τα πανεπιστήμια, τους δημοσιογράφους ... και τους κυβερνήτες μας».

Οι Πράσινοι υπερδιπλασίασαν τις έδρες τους σε εννέα, ενώ άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Ελευθερίας του Geert Wilders και των Σοσιαλιστών, οπισθοχώρησαν, χάνοντας τέσσερις και πέντε έδρες αντίστοιχα.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Ρούττε -το φιλελεύθερο VVD, το CDA, το D66 και η μικρή Χριστιανική Ένωση- είχαν πλειοψηφία μιας έδρας στην Γερουσία πριν τις εκλογές, αλλά πρόκειται να χάσει συνολικά επτά έδρες.

Οι ψηφοφόροι επέλεξαν νέα περιφερειακά κοινοβούλια, τα οποία θα καθορίσουν την σύνθεση της νέας Γερουσίας. Οι εκλογές διεξήχθησαν δύο ημέρες μετά την σύλληψη ενός Τούρκου μετά από πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα.

Ο ολλανδικός δεξιός λαϊκισμός, που κυριαρχείται εδώ και μια δεκαετία από τον Wilders και το Κόμμα του για την Ελευθερία, έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία δύο χρόνια από την ταχεία ανάπτυξη του Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Ο Baudet συγκλόνισε τα καθιερωμένα κόμματα αυτήν την εβδομάδα κατηγορώντας την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική για την επίθεση στην Ουτρέχτη, λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση. Όλα τα άλλα κόμματα είχαν αναστείλει την προεκλογική εκστρατεία τους.

«Αυτός είναι ένας συνδυασμός ενός φόνου τιμής και ενός ημι-τρομοκρατικού κινήτρου», είπε ο Baudet σε οπαδούς σε μια συγκέντρωση, σύμφωνα με το Reuters. Το κίνητρο του σκοπευτή δεν είναι ακόμα σαφές.

Το Φόρουμ για τη Δημοκρατία αναμένεται να κερδίσει το 12% των ολλανδικών ψήφων στις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Η προσέλευση στις επαρχιακές εκλογές ήταν στο 54%, ελαφρώς υψηλότερη από τις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά χαμηλότερη από τις γενικές εκλογές.

Προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική πλειοψηφία στην Γερουσία, ο συνασπισμός του Ρούττε θα πρέπει να βασιστεί στην υποστήριξη ενός ή περισσοτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι απίθανο το κόμμα του Baudet να συνεργαστεί με την κυβέρνηση. Απορρίπτει, για παράδειγμα, την ανάγκη για πολιτικές σχετικές με την κλιματική αλλαγή, ένα σημαντικό θέμα για την ολλανδική κυβέρνηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Baudet ξαφνικά διαλάλησε την μακρόχρονη υποστήριξή του η Ολλανδία να εγκαταλείψει την ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών έρχονται σε μια εποχή που ο Ρούττε κερδίζει το προβάδισμα ως η φωνή υπέρ των φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών και καθώς οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται για μια συζήτηση για το μέλλον της ένωσης, στο οποίο η Ολλανδία προσπαθεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

 

Πηγή: https://www.politico.eu/article/mark-rutte-to-lose-senate-majority-after-dutch-local-elections/