Η Γαλλία και η Γερμανία μπαίνουν σε lockdown

Γαλλία, lockdown

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν θέσει ξανά σε εφαρμογή μέτρα lockdown λόγω του κορωνοϊού καθώς παλεύουν με την επανεμφάνιση του ιού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από την Παρασκευή, οι Γάλλοι πολίτες θα επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μόνο για βασικούς εργασιακούς ή για ιατρικούς λόγους. Οι περιορισμοί στην Γερμανία είναι λιγότερο αυστηροί, αλλά περιλαμβάνουν το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, γυμναστηρίων και θεάτρων. Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά.

Κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επιβάλλουν παρόμοια μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, η οποία επέστρεψε δριμύτερη στην ήπειρο μετά την υποχώρηση του καλοκαιριού, αλλά προσπαθούν να αποφύγουν το πλήρες οικονομικό σταμάτημα (economic shutdown). Οι χρηματιστηριακές βούλιαξαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης.

«Το πρόγραμμα ανίχνευσης επαφών [στην Γερμανία], σε συνδυασμό με υποχρεωτικές καραντίνες, είχε παραμείνει ως το μοντέλο για τον περιορισμό των επιδημιών. Τώρα οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν από πού προέρχονται το 75% των νέων λοιμώξεων», γράφουν οι Loveday Morris και James McAuley στην Washington Post.

«Νομίζετε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανησυχείτε για μια άλλη πανδημία; Οι παγκόσμιοι ηγέτες χαρακτήρισαν την πανδημία του κορωνοϊού ως “μια κρίση [που συμβαίνει] μια φορά στα 100 χρόνια”, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε ότι αυτό είναι όντως αληθές. Ένα νέο ξέσπασμα θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί στην επόμενη επιδημία ή σε μια πανδημία που θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο», γράφουν στους Los Angeles Times οι Tom Bollyky και Stewart M. Patrick του CFR.