Τα μυστικά της μαφίας των διακινητών

παράνομη μετανάστευση

Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων είναι μία καλοστημένη παγκοσμιοποιημένη επιχείρηση. Απλωμένη σε όλο τον πλανήτη παράγει χρήμα. Πολύ χρήμα. Επηρεάζει δεκάδες χώρες: Τις χώρες προέλευσης,τις χώρες διέλευσης,τις χώρες προορισμού. Παράγει εισόδημα δισ. δολαρίων το χρόνο σε παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες πέραν της βασικής που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παράνομη διακίνηση των ανθρώπων.

 

Από την παράνομη διακίνηση και τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτή ζουν εκατομμύρια άνθρωποι. Σε αυτή αποδίδεται ένα μεγάλο ποσοστό της διαφθοράς -τόσο τοπικών όσο και εθνικών αξιωματούχων. Επηρεάζει την πολιτική ζωή ακόμα και της ανεπτυγμένης Δύσης καθώς τα κύματα των λαθρομεταναστών έχουν αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της ΕΕ . Αψευδής μάρτυρας η ισχυροποίηση των λαϊκιστικών κομμάτων με αποκορύφωμα την Ιταλία. Και φυσικά είναι η κινητήριος δύναμη για μία τεράστια παγκοσμιοποιημένη  εγκληματική δραστηριότητα που κάθε χρόνο αποκομίζει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 Σε αυτό το κύκλωμα αναφέρονταν ο πρόεδρος Τούσκ στην επιστολή που έστειλε πριν λίγες μέρες στους ηγέτες των ΄27 με αφορμή την σημερινή σύνοδο κορυφής. Δεν θα ήταν υπερβολή αν θα υποστήριζε κανείς ότι τα κύματα της παράνομης μετανάστευσης  άλλαξαν τον κόσμο με τον ίδιο περίπου τρόπο που έγινε αιώνες πριν με τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

Το σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων αφορά  σε ένα ευρύ φάσμα χωρών. Υπάρχουν χιλιάδες διαδρομές που χρησιμοποιούνται για τη λαθραία μεταφορά μεταναστών και καθημερινά ανακαλύπτονται καινούργιες . Πρόσφατη έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ κατέγραψε περισσότερες από 30 κύριες διαδρομές. Αλλά όπως επισημαίνεται , αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο όσες  είναι ήδη γνωστές στους φορείς επιβολής του νόμου και στους ερευνητές  της  παράνομης διακίνησης ανθρώπων σε  διάφορα μέρη του κόσμου.

 

Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι το 2016 οι διακινητές , μετακίνησαν από την μία ήπειρο σε μία άλλη  τουλάχιστον  2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και ο τζίρος τους κινήθηκε -κατ΄ελάχιστο- μεταξύ 5,5 και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

 

Σίγουρα οι εκτιμήσεις αυτές είναι υποεκτιμημένες καθώς για πολλές από τις διαδρομές, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν επαρκή  στοιχεία για τον αριθμό των διακινούμενων λαθρομεταναστών και  για το τίμημα που κατέβαλλαν στους διακινητές. Επομένως αυτά τα  στοιχεία αντιπροσωπεύουν τις  ελάχιστες τιμές για το μέγεθος και τα  κέρδη από την παράνομη διακίνηση.

 

Η μοναδική σταθερά σε αυτή τη τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η σταθερότητα που χαρακτηρίζει τις αφετηρίες του λαθρεμπορίου και των βασικών κόμβων που είναι σπαρμένοι στα διάφορα σημεία των διαδρομών. Αντίθετα, οι διαδρομές που ακολουθούν οι διακινητές αλλάζουν αφού προσαρμόζονται στα δεδομένα που ισχύουν (από πολιτικά μέχρι κλιματολογικά). 

Οι σταθεροί κόμβοι στην παράνομη διακίνηση των ανθρώπων υποδηλώνει σύμφωνα με τους ερευνητές   τις ρίζες των λαθρεμπόρων σε  τοπικές κοινότητες, των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από το εισόδημα από το λαθρεμπόριο ανθρώπων.

 

Οι διακινητές μπορεί να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες: από την οργάνωση για την διέλευση  ενός ελαφρώς ελεγχόμενου συνόρου με το λάδωμα ενός  συνοριοφύλακα μέχρι την κατασκευή και εμπορία παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων και την δωροδοκία ανώτερων αξιωματούχων. Οι υπηρεσίες τους μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα πιο σύνθετες υπηρεσίες όπως την  οργάνωση ψεύτικων γάμων ή την εικονική απασχόληση ώστε ο λαθρομετανάστης να έχει τις απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις για να νομιμοποιήσει την παρουσία του στην χώρα προορισμού.

Δεν υπάρχει κανένας «τυπικός» διακινητής. Οι διακινητές  μπορούν να οργανώνουν και να επιβλέπουν ένα μακρύ, περίπλοκο ταξιδιωτικό δρομολόγιο, μια  διέλευση των συνόρων κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή οτιδήποτε ενδιάμεσα από κοντά ή από μακριά. Μπορεί να συμμετέχουν σε κάποια φάση της διαδρομής ή να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους από απόσταση λειτουργώντας διά αντιπροσώπων. Μερικές φορές, οι διακινητές προσφέρουν μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως πχ την διέλευση από μία συγκεκριμένη χώρα σε μία άλλη. Άλλες φορές προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο "πακέτο" που ξεκινά από την αφετηρία και ολοκληρώνεται με την μεταφορά στην χώρα προορισμού.