Το μεγάλο κόλπο του Ερντογάν με την τουρκική λίρα και τους Άραβες

Ερντογάν

Ο Ερντογάν ετοιμάζει το μεγάλο κόλπο για να στηρίξει την τουρκική οικονομία με την βοήθεια ακόμη και αραβικών κρατών με τα οποία οι σχέσεις είναι προβληματικές, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος για να πετύχει τον στόχο του που δεν είναι παρά η εισροή σκληρού συναλλάγματος με το οποίο θα στηρίξει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας θα αξιοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες που έχει με την Σαουδική Αραβία, την Τυνησία, το Σουδάν, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως το Κατάρ και το Σουδάν, έχει φιλικές σχέσεις. Με την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες αραβικές αγορές, έχει προβληματικές πολιτικές σχέσεις και σε αυτές θα χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να τις πλημμυρίσει με φθηνά τουρκικά προϊόντα.

Ήδη, σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα σχέδια του Τούρκου προέδρου έχουν απασχολήσει τον Αιγυπτιακό Τύπο ο οποίος ζητά την λήψη άμεσων μέτρων για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί του Ερντογάν καθώς, αν το σχέδιο του πετύχει, μπορεί τα θησαυροφυλάκια της Άγκυρας να γεμίσουν με δολάρια αλλά εκατοντάδες αιγυπτιακές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεωκοπίας.

Είναι γνωστό ότι οι εντάσεις  μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας αυξήθηκαν το 2013, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου ανέτρεψαν τον Mohammed Morsi και την κυριαρχία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την ανατροπή του Morsi ως στρατιωτικό πραξικόπημα και φιλοξένησε αρκετούς ηγέτες της Αδελφότητας οι οποίοι κατηγορούνται από τις αιγυπτιακές αρχές για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Τώρα οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν κεντρικό ρόλο στα σχέδια του Ερντογάν. Δημοσιεύματα αιγυπτιακών ΜΜΕ εμφανίζουν τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έφυγαν από την Αίγυπτο και κατέφυγαν στην Τουρκία ως κεντρικούς πυλώνες του σχεδίου προστασίας της τουρκικής οικονομίας καθώς και ως πολιτικούς υποστηρικτές του Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Έτσι, σχεδιάζουν, στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών, να  πλημμυρίσουν την αιγυπτιακή αγορά με τουρκικά προϊόντα μέσω εταιρειών εισαγωγής που κατέχουν στην Αίγυπτο. Ο στόχος τους είναι να αυξηθεί το εμπορικό πλεόνασμα με την Αίγυπτο και με τα δολάρια των εξαγωγών να στηρίξουν την τουρκική λίρα. Στο παιγνίδι αυτό θα έχουν συμμετοχή και ιδιοκτήτες εταιρειών εισαγωγής, που κατέφυγαν στην Τουρκία μετά την πτώση του Morsi καθώς και Τούρκοι και Σύροι επιχειρηματίες που υποστηρίζουν τον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες και τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επαναλαμβάνουν δημόσια ότι θα πραγματοποιήσουν έναν ιερό αγώνα για να βοηθήσουν την Τουρκία να αποκτήσει περισσότερη ρευστότητα από τις αραβικές χώρες, ιδιαίτερα την Αίγυπτο, πλημμυρίζοντας τις αραβικές αγορές με τα τουρκικά προϊόντα. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι πληρωμές των εισαγωγών γίνονται σε δολάρια ενώ πωλούνται στην Αίγυπτο σε αιγυπτιακές λίρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποκτήσει συνάλλαγμα που τόσο έχει ανάγκη από μια οικονομία η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στις 29 Μαΐου, ο Maysa Atwa, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης της Αιγύπτου, μαζί με άλλους βουλευτές, υπέβαλαν αίτηση παροχής πληροφοριών από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με μέτρα που προτίθεται να λάβει για την αποτροπή της πλημμύρας των προϊόντων της Τουρκίας στην αγορά της Αιγύπτου. Ο Atwa επισήμανε ότι: "Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτό το σχέδιο. Θα πρέπει να εφαρμοστούν υψηλά τέλη αντιντάμπινγκ για την εισαγωγή τουρκικών προϊόντων παράλληλα με την αυστηρότερη κρατική εποπτεία των αγορών. Οι υποστηρικτές της Τουρκίας στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να εισάγουν  τουρκικά προϊόντα που δεν είναι απαραίτητα προκειμένου να αποκτήσουν δολάρια από την Αίγυπτο και τις αραβικές χώρες που τα εισάγουν...".

Το Αιγυπτιακό Επιμελητήριο Βιομηχανιών κάλεσε στις 27 Μαΐου την Κυβέρνηση της Αιγύπτου να καθιερώσει υψηλότερα στάνταρντ ποιότητας για τα τουρκικά προϊόντα που εισάγονται την Αίγυπτο. Κάποιοι βιομήχανοι επισήμαναν ότι λόγω της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, η Τουρκία θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει  με την ποιότητα των προϊόντων της, προκειμένου να πετύχει χαμηλότερες τιμές. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στις αιγυπτιακές επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υψηλότερες τιμές. Η πρόταση αυτή, όμως δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί καθώς, σύμφωνα με τις απόψεις νομικών, τέτοιου είδους επιλεκτικές παρεμβάσεις  παραβιάζουν την συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.