Πιστωτές κηδεμόνες

πιστωτές, Μνημονια,χρέος, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, Γερμανία

Το σενάριο της "καθαρής εξόδου" καταρρίπτεται καθώς όλα δείχνουν οι δανειστές ομονοούν στην ανάγκη μίας συμφωνίας με την οποία θα εξασφαλίζεται η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές για ένα διάστημα αρκετών ετών ώστε να υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Ακόμη και οι πιο διαλλακτικοί , όπως ο κ.Μοσχοβισί και ο πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζουν την "γραμμή" αυτή και αυτό που παίζεται είναι το εύρος της εποπτείας ,η διάρκεια και οι επιμέρους διαχειριστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για βραχυπρόθεσμη μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους. Στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη:

- το ΔΝΤ κάνει λόγο για ασφυκτικούς όρους εποπτείας αλλά ζητά "κούρεμα" του χρέους,

-η γερμανική πλευρά απορρίπτει το "κούρεμα" αλλά συμφωνεί στην ανάγκη μίας συμφωνίας που θα προβλέπει ένα σαφές και δεσμευτικό πλαίσιο εποπτείας που θα συνδέεται με την ροή των μεταρρυθμίσεων (σσ όπως σήμερα γίνεται η τμηματική εκταμίευση των δόσεων),

-η ΕΚΤ επικεντρώνεται στο θέμα των κόκκινων δανείων και στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στις προτάσεις για ελάφρυνση που συνδέονται με τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της

-η Επιτροπή προσπαθεί να αμβλύνει πολιτικά τις διαφορές κινούμενη σε ένα πιο πολιτικό πλαίσιο αλλά εξακολουθεί να έχει ως "κόκκινη γραμμή" το πλαίσιο εποπτείας.

 

Στην πραγματικότητα η ελληνική Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα συμπαγές μέτωπο το οποίο είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί παραχωρήσεις διαχειριστικού χαρακτήρα . Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την Ισπανία και την Πορτογαλία δεν θα ισχύσει για την Ελλάδα.Από την άλλη πλευρά η  Ευρωπαϊκή Επιτροπής  διαψεύδει το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου πέραν του Αυγούστου.

 Ο  Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια ομιλίας του περιγράφοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος  αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός "  Πλαισίου για Συνέχιση Εφαρμογής των Μεταρρυθμίσεων" ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ένα "πλαίσιο εποπτείας" μετά την λήξη του προγράμματος.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. «Η ημερομηνία της 20ης (Αυγούστου) παραμένει εντελώς» διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του νέου πρόεδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. "Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο" τόνισε και συμπλήρωσε ότι  υπάρχει ακόμα εκκρεμής απόφαση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και το πλαίσιο της εποπτείας για την εποχή που θα ακολουθήσει την λήξη του προγράμματος.

 

Μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι αν και υπάρχουν "ορισμένα ζητήματα" ακόμα, σε ότι αφορά το χρέος της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, το ΔΝΤ αλλά και η Αθήνα προχωρούν, σταδιακά, προς μια διευθέτηση.

 

"Είμαστε σε καλή θέση να οριστικοποιήσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα ... Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στο τραπέζι που σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης ... Έχουμε συνεργασία με όλους τους θεσμούς ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία και η δική μου αίσθηση είναι ότι σαφώς και είμαστε πολύ πιο κοντά στο να κλείσουμε αυτά τα κενά από ότι ήμασταν πριν".

 

Υπό το πρίσμα αυτό , οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο ο κ. Τσακαλώτος θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι σήμερα  ο κ Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ.

 

Το Σάββατο θα γίνουν οι συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.