Έξοδος με ...κηδεμόνες

μνημόνιο, εποπτεία

Αντί για "καθαρή έξοδο" από το Μνημόνιο, η επιστολή συμπερασμάτων του Eurogroup της Σόφιας που εστάλη από τον πρόεδρο Σεντένο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποκαλύπτει τα στοιχεία που θα αποτελέσουν την βάση της συμφωνίας για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση. 

Όπως αναφέρει η επιστολή Σεντένο, στο συμβούλιο της 27ης Απριλίου συμφωνήθηκε ότι:

- "να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες στα χρόνια μετά το πρόγραμμα". Οι δανειστές δηλαδή θεωρούν ότι μετά από 8 χρόνια στα Μνημόνιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να συνεχίσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν.

- "για την μελλοντική παρακολούθηση" των διαρθρωτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε στο Eurogroup το εργαλείο που λέγεται "ενισχυμένη επιτήρηση".

Στο μεταξύ προχωράει η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, με τις δύο πλευρές να έχουν ήδη ανταλλάξει τα πρώτα κείμενα που θα περιλαμβάνει η νέα τεχνική συμφωνία, ενώ τα υπόλοιπα θα «γράφονται» παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγονται από την επόμενη εβδομάδα στο Χίλτον. Στόχος είναι το τεχνικό μνημόνιο να λάβει στη συνέχεια το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη σύνοδο της 24ης Μαΐου, ενώ σχετική επιστολή προς τους τελευταίους απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Θα έχει προηγηθεί ένα πενθήμερο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο». Η αυλαία των συζητήσεων θα ανοίξει με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τα αντίστοιχα ελληνικά.

Από πλευράς θεματολογίας, πρεμιέρα θα γίνει με τα προαπαιτούμενα του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες (ενημέρωση σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γεωγραφική κατανομή των εγγεγραμμένων συμβολαιογράφων, υπολειπόμενα κενά και εμπόδια του μέτρου).

Το μεσημέρι της ίδια ημέρας οι συζητήσεις θα περάσουν στα «κόκκινα δάνεια» (πλαίσιο πωλήσεων, σχέδια νομοθετικών τροποποιήσεων και άλλες σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Με τον αριθμό των βασικών προαπαιτούμενων να έχει μειωθεί κατά 10 - τόσα υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας καθώς δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν, το οποίο θα είναι ασφυκτικό και θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όρους και μεταρρυθμίσεις που θα είναι συνδεδεμένες με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος -οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θεωρούνται ευνοϊκές.

«Βαρόμετρο» θα αποτελέσει η στάση του ΔΝΤ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί την ημερομηνία-κλειδί για παγκόσμια συμφωνία (χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο, 4η αξιολόγηση).

Για την ώρα τα πράγματα για το χρέος δεν βαδίζουν έτσι όπως ακριβώς θα ήθελε η Αθήνα, από τη στιγμή που η Γερμανία έχει «μπλοκάρει» το γαλλικό σχέδιο για τον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, εγείροντας θέμα για ημιαυτόματο μηχανισμό (τα μέτρα πριν ληφθούν να εξετάζονται πρώτα από το Συμβούλιο του ESM, το οποίο ελέγχεται από τον γερμανικό άξονα).

Σε περίπτωση που οι γερμανικές θέσεις επικρατήσουν, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει στη συνέχεια το ΔΝΤ, η οποία σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα μπορεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…