Το πορτοφόλι του Βερολίνου και το ελληνικό χρέος

μερκελ,μακρόν, λαγκαρντ

Όλα δείχνουν ότι στην διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος η θέση της Γερμανίας παραμένει αμετάβλητη: "Δανείσαμε τα χρήματα μας και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα μας επιστραφούν στο ακέραιο μαζί με τους τόκους".  Είναι η άποψη που διατύπωσε καθαρά ο κ. Σόιμπλε και την οποία εξακολουθεί να υπηρετεί ο κ.Σόλτς. Τι σημασία έχει ότι , ο ένας είναι ακραιφνής χριστιανοδημοκράτης και ο άλλος αυθεντικός σοσιαλδημοκράτηςq Τα λεφτά λειτουργούν διαχρονικά  σαν συνεκτικός ιστός.Ας μη λησμονούμε άλλωστε ότι η Γερμανίας του Βίσμαρκ ήταν εκείνη που επέμεινε στα τέλη του 19ου αιώνα να μπει η Ελλάδα υπό Οικονομικό Έλεγχο προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Γερμανών ομολογιούχων.

 

Δυστυχώς, για το Βερολίνο,  η θέση του για το ελληνικό χρέος  δεν είναι βιώσιμη. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι - οικονομικοί, γεωπολιτικοί και δημογραφικοί που απειλούν να την ανατρέψουν στην πράξη.

 

Πρώτον, μία Ελλάδα η οποία θα κινείται στο χείλος του δημοσιονομικού αλλά και του πολιτικού γκρεμού λόγω των αυξημένων αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους είναι μία μόνιμη απειλή για την ευρωζώνη η οποία ουσιαστικά στηρίζει  -κυρίως- την Γερμανική οικονομία. Θα ήταν κοντόφθαλμο για τη Γερμανία να παραβλέψει τα οφέλη που θα εξακολουθήσει να αποκομίζει από ένα σταθερό νόμισμα και από την πολιτική σταθερότητα που έρχεται μαζί με αυτό, για να μη χάσει  τοκοχρεωλύσια μερικών εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Προφανώς το Βερολίνο υποτιμά το γεγονός ότι η  διάλυση της ευρωζώνης θα το πλήξει πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.

 

Η διάλυση της πρόσφατης συνόδου των G7 έδειξε την σημασία των ανταγωνισμών εξουσίας μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη στην μάχη για την  διαμόρφωση του μέλλοντος της Ηπείρου. Είναι ανόητο να υποκρινόμαστε ότι οι μικρές χώρες  της ΕΕ δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις . Η Πολωνία, η Ουγγαρία ακόμα και η Αυστρία είναι παραδείγματα πολιτικής και οικονομικής αυτονόμησης από την ΕΕ .Ειδικότερα για την Ελλάδα, η δυνατότητα ενός "Ορθοδόξου Άξονα" ως αντίβαρο στην ευρωπαϊκή καταδίκη σε πενία  είναι πραγματική. Ακόμα και μία πιο φιλοαμερικανική στροφή σε μία συγκυρία που η αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ κορυφώνεται , είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως θεωρητικό. Επίσης , η Αθήνα είναι  ένα από τα βασικά στοιχεία της κινέζικής πρωτοβουλίας  "One Belt, One Road".Ο στρατηγικός  ρόλος της Ελλάδας στην γεωπολιτική στρατηγική του Πεκίνου είναι  πολύ πιο ισχυρός από την  σημερινή οικονομική διαπραγματευτική της δύναμη. Είναι τραγικό  για το Βερολίνο και την ΕΕ  το γεγονός ότι  το Πεκίνο συνειδητοποίησε την αξία της Αθήνας πριν από τις Βρυξέλλες.

 

Τέλος, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει  το γεγονός ότι η Γερμανία γερνά γρήγορα. Στα προηγούμενα χρόνια , η  εξαιρετική οικονομική απόδοση της χώρας έδωσε στο Βερολίνο  μια αδιαμφισβήτητη αύρα στην ευρωπαϊκή σκηνή. Αλλά αυτή η αύρα μπορεί σύντομα να χαθεί καθώς  η μείωση της παραγωγικότητας που συνοδεύει την γήρανση του πληθυσμού είναι μία πραγματικότητα.

Για να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο πολιτικής επιρροής , η Γερμανία θα πρέπει να βρει μια διέξοδο. Και αυτή η διέξοδος μπορεί να είναι η ...μεγαθυμία. Οι μόνιμες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις σε μια γεωπολιτικά στρατηγική χώρα όπως η Ελλάδα θα ήταν ένας νόμιμος τρόπος που θα διασφαλίζει στο Βερολίνο ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα .

 

Οι φορολογικές μεταφορές, με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να είναι παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα. Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται όλο και πιο μονομερείς, η  Γερμανία έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ως ο επόμενος ηγέτης της Δύσης . Αυτό μπορεί να γίνει όμως μόνο εάν η Γερμανία μπορεί να αλλάξει νοοτροπία και οι ηγέτες της συνειδητοποιήσουν ότι η ευρωπαϊκή ακεραιότητα  δεν είναι δεδομένη.

Tags