Πού οδηγεί το Σχέδιο Τσίπρα για τα πλεονάσματα

Τσίπρας, Γιουνκέρ
Γιάννης Σιώτος

Η στρατηγική του κ. Τσίπρα με τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να είναι απλή στην σύλληψη, αλλά θα αποδειχθεί δολοφονική καθώς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια εκατομμύρια Έλληνες σε κοινωνικό και οικονομικό Καιάδα, και μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα-κέλυφος.

 

Τι έκανε ο πρωθυπουργός για να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα; Υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, περιέκοψε τις δαπάνες για συντάξεις και κοινωνική πρόνοια , άφησε ανεπηρέαστες τις δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο ενώ προχώρησε σε προσλήψεις εκμεταλλευόμενος τις αποχωρήσεις. Αδιαφορώντας για το αν οι Έλληνες μπορούν  να ανταποκριθούν στις συνεχώς διευρυνόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις που τους επέβαλλε, υποθήκευσε όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει την δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρών υλικών στερήσεων των πολιτών: Περισσότεροι από 2 στους 10 Έλληνες ζουν σε συνθήκες σοβαρής ανέχειας!

 

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας βαίνει συνεχώς μειούμενο και ανήλθε για το 2017 στο 6,7%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο (21,1%) και η χώρα μας κατατάσσεται πίσω μόνο από την Βουλγαρία. Ακόμη και οι χώρες που ήταν σε μνημόνιο, εμφανίζουν πολύ μικρότερα αντίστοιχα ποσοστά φτώχειας συγκριτικά με την Ελλάδα: Ισπανία 5,1%, Πορτογαλία 6,9% και Κύπρος 11,7%.

 

Οι επιπτώσεις του σχεδίου Τσίπρα θα είναι και  μακροχρόνιες  και οδυνηρές. Αυτό το συνειδητοποιεί κανείς μελετώντας τα στοιχεία που αφορούν το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό. Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν βάλει μπροστά τους μηχανισμούς είσπραξης των οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ). Με τις πωλήσεις πακέτων δανείων σε ξένα funds και τους πλειστηριασμούς προσπαθούν  να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά. Πολύ σύντομα, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και το Δημόσιο. 

 

Το ιδιωτικό χρέος από φόρους και εισφορές είναι τεράστιο και προσφέρεται για κινήσεις ανάλογες με εκείνες των τραπεζών. Το πρώτο βήμα έγινε με τους πλειστηριασμούς για χρέη προς την εφορία και πολύ σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα: Τιτλοποίηση και πώληση των υποχρεώσεων.  Πρόκειται για «χοντρές μπίζνες» καθώς τα χρέη αυτά ξεπερνούν το 70% του ΑΕΠ (130 δισ. ευρώ).

 

Η οικονομικά αφυδατωμένη μεσαία τάξη που καλείται να αποπληρώσει χρωστούμενα που ξεπερνούν το 160% του ΑΕΠ, θα υφίσταται συνεχώς αφαιμάξεις προκειμένου να επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμεύσει την χώρα ο κ. Τσίπρας για να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος ύψους 317,4 δισ. ευρώ (178,6% του ΑΕΠ).

 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια συστηματική γενοκτονία, η οποία θα εκτυλίσσεται για πολλές δεκαετίες ακόμη, και η οποία θα μετατρέπει σταδιακά και μεθοδικά τους πολίτες σε υποτελείς, και την χώρα σε παρία. Υπό το πρίσμα αυτό, η έξοδος από τα Μνημόνια είναι μια επινόηση, η οποία προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και για φανφάρες σαν και αυτές που εκφωνήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του τόπου στον κ. Γιουνκέρ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει την φράση: «είτε το Έθνος θα εξαφανίσει την υπερχρέωση της χώρας είτε η υπερχρέωση θα αφανίσει το Έθνος» δεν περίμενε ότι οι επίγονοί του θα οδηγούσαν το Έθνος σε αφανισμό επειδή αποδείχτηκαν απρόθυμοι και λιποβαρείς...