Αλήθειες-της ζωής- και ψέμματα-της Κυβέρνησης- για την συμφωνία

eurogroup

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το non paper που κυκλοφόρησε πριν λίγο η κυβέρνηση για την συμφωνία του Eurogroup, κατανοεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι αποικία χρέους, θα αποπληρώσει μέχρι κεραίας το χρέος και θα είναι υπό ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο των δανειστών. Αν, μάλιστα, στα επόμενα πενήντα χρόνια κάτι στραβώσει -που είναι το πιθανότερο- η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και νέες κρίσεις χρέους. 

Για να κατανοήσει κανείς την πραγματικότητα παραθέτουμε τα κυβερνητικά σχόλια και τις παρατηρήσεις ( τονισμένα γράμματα) που έκαναν κορυφαίοι οικονομολόγοι σε αυτά.

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη Συμφωνία για το ελληνικό χρέος

1. 10 χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032.

Παρατηρήσεις: Τα χρήματα θα εξοφληθούν στο ακέραιο αλλά με 10ετή καθυστέρηση

2. 10ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα ξεκινούσαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα ξεκινήσουν να λήγουν το 2033.

Παρατηρήσεις: Τα χρήματα θα εξοφληθούν στο ακέραιο αλλά με 10ετή καθυστέρηση

3. 15 δισ. εκταμίευση τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ (πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το μαξιλάρι και τα χρήματα που έχουμε αντλήσει από τις εξόδους στις αγορές). Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον, ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων. Άρα, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο την βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις.

Παρατηρήσεις: Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το χρέος.

4. Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευτούν σε 4 ετήσιες ή οχτώ εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup.

Παρατηρήσεις: Πρόκειται για υποχρέωση των δανειστών από το προηγούμενο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ρήτρα συμμόρφωσης.

Τι επιτυγχάνεται με την συμφωνία; 

5. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα.

Παρατηρήσεις: Δεν ξεκαθαρίζεται ο χρόνος που η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε αυξημένη επιτήρηση ενώ δεν δίδεται απάντηση για το κόστος εξυπηρέτησης σε περίπτωση αλλαγής επιτοκίων. Η ανάλυση γίνεται με βάση τις παρούσες αξίες των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.