Άνοιξε ο δρόμος του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια

Stoltenberg, Zaev

Τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν συμφωνία προσχώρησης με την πΓΔΜ, ένα βασικό βήμα προς το να γίνουν τα Σκόπια το 30ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Αυτή η εξέλιξη της 6ης Φεβρουαρίου ήρθε μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, με την οποία αποσύρθηκαν οι αντιρρήσεις της Αθήνας και εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, υπέγραψε την συμφωνία μαζί με εκπροσώπους από τα σημερινά 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια τελετής υπό την προεδρία του επικεφαλής της συμμαχίας, Jens Stoltenberg.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Όλοι οι Σύμμαχοι στο NATO  έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης με την “Μακεδονία”, η οποία θα φέρει περισσότερη ασφάλεια και ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Ανυπομονώ για την ημέρα που 30 σημαίες θα ανεμίζουν έξω από το ΝΑΤΟ», έγραψε ο Stoltenberg στο Twitter μετά η τελετή.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Stoltenberg, ο Ντιμιτρόφ επαίνεσε την ηγεσία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα, για την επίλυση της διαφωνίας επί του ονόματος της πΓΔΜ.

«Ήταν ευκολότερο να καθίσουν στα χαρακώματα της ιστορίας. Ήταν ευκολότερο ακόμη και να κερδηθούν πολιτικά σημεία διατηρώντας την διαμάχη. Αλλά αυτό που τόλμησαν να κάνουν ήταν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο λαών των δύο εθνών και ολόκληρης της περιοχής και του ΝΑΤΟ ως οικογένεια, ως συμμαχία», δήλωσε.

Ο Ζάεφ στο Twitter έγραψε ότι ήταν μια «μεγάλη, ιστορική ημέρα για όλους τους πολίτες μας. Σήμερα η μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, το ΝΑΤΟ, μας έχει καλωσόρισε».

Η πΓΔΜ δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης, μετά το οποίο η χώρα θα αρχίσει να αποκαλείται με το νέο της όνομα, «Βόρεια Μακεδονία».

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, δήλωσε ότι η επικύρωση θα υποβληθεί στους βουλευτές στις 7 Φεβρουαρίου και θα ψηφιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης το ΝΑΤΟ να μην καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με την Ουκρανία και την Γεωργία, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που φιλοδοξούν επίσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Μετά το πρωτόκολλο υπογραφής της πΓΔΜ, ο Στόλτενμπεργκ εξήρε την Γεωργία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που φιλοδοξεί επίσης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρά την έντονη αντίθεση της Ρωσίας.

«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από αυτό που βλέπουμε στην Γεωργία, την αφοσίωσή τους για μεταρρυθμίσεις, την δέσμευση για ενίσχυση των θεσμών άμυνας και ασφάλειας, την διαφάνεια, τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του NATO.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Γεωργία καθώς προχωρά προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε επίσης ο Stoltenberg.