Brexit με συμφωνία

Brexit

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως στο προσχέδιο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών για την έξοδο από την Ε.Ε.

Η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας έκτασης 500 σελίδων. Το περιεχόμενό του φαίνεται να ικανοποιεί πολλές πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα των συνόρων στην Βόρεια Ιρλανδία, οι Βρυξέλλες συμβιβάστηκαν αποδεχόμενες την πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει παραμονή όλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνειακή Ένωση για όλη την μεταβατική περίοδο των 20 μηνών, μετά την 29η Μαρτίου, ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε όλο το διάστημα των 20 μηνών που δεν αποκλείεται να παραταθεί, οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς θα συνεχιστούν. Επίσης, οι όποιες αποφάσεις για εμπορικό καθεστώς και το θέμα της αλιείας παραπέμφθηκαν για το μέλλον.

Η βρετανική πλευρά αποδέχεται τους νόμους και κανονισμούς των Βρυξελλών στο εργασιακό καθεστώς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ισχύ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ζητήματα που άπτονται των διμερών συμφωνιών. Η συμφωνία ικανοποιεί τους Προτεστάντες Ενωτικούς του DUP και παράλληλα εξουδετερώνει όλα τα επιχειρήματα του Τζέρεμι Κόρμπιν στους τομείς της εργασίας και του περιβάλλοντος.

Το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, καθορίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο πρόσβασης των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην ενιαία χρηματαγορά της ΕΕ, ο οποίος θα κινείται στα πρότυπα των αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πρόκειται για μια «αποδυναμωμένη σχέση», η οποία είναι και ο «καλύτερος διακανονισμός που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Λονδίνο».

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα κανονιστικά συστήματα αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κληθεί να υλοποιήσει μια σειρά ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, οι οποίες θα αφορούν την διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, την διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία των επενδυτών και την εξασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα δύο υπουργοί της κυβέρνησης Μέι, με τελευταίο τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου όπου και εγκρίθηκε από την βρετανική κυβέρνηση το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit. 

Από την πλευρά του, ο Ράαμπ δήλωσε ότι για λόγους συνείδησης δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit. «Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter, ενώ επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από την θέση του αρμόδιου υπουργού για την Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα την χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις». 

Tags