Ένα χαοτικό Brexit;

Brexit

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενδέχεται να διαρκέσουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Η ΕΕ χρειάζεται τώρα γερά νεύρα, καθώς παραμένει με άδεια χέρια. Δυστυχώς, δεν βοηθά ότι το 90% της συμφωνίας με την Βρετανία είναι έτοιμο. Όσο οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει και στο υπόλοιπο 10%, το ενδεχόμενο ενός χαοτικού Brexit θα κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Ευρώπη.

Η ΕΕ δεν μπορεί ούτε να παραιτηθεί από συνοριακούς ελέγχους στα νέα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ιρλανδία ούτε να θέσει σε κίνδυνο την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Το μόνο που απομένει λοιπόν στους Ευρωπαίους είναι να περιμένουν μέχρι να υποχωρήσει η Βρετανία.

Δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που πιστεύουν ότι στο τέλος αυτό θα γίνει επειδή ένα χαοτικό Brexit θα πλήξει πρωτίστως την βρετανική οικονομία.Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την έξοδο, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνουν τα σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανοικτά, δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά το Λονδίνο θέλει μια συμφωνία που δεν θα απομονώνει την Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου αποτελεί έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμφωνήσει σε μια μεταβατική περίοδο από την επόμενη μέρα της εξόδου, δηλαδή  από τις 30 Μαρτίου 2019 μέχρι το τέλος του 2020 στην διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές θα συνδέονται με μια τελωνειακή ένωση. Ωστόσο, αυτή η μεταβατική περίοδος συνδέεται με το να έχει επιτευχθεί προηγουμένως μια συμφωνία για την έξοδο.Οι Βrexiteers απαιτούν να υπάρξει στην συμφωνία ακριβής ημερομηνία αποχώρησης από την Τελωνειακή Ένωση. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επιδέχεται ημερομηνία λήξεως. Ο διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοίνωσε πως η αντιπρόταση του Λονδίνου απαιτεί επεξεργασία εβδομάδων ενώ αντιθέτως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράτκαρ, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην επίτευξη συμφωνίας έως τον Δεκέμβριο.

BREXIT ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Η γερμανική εφημερίδα Welt δημοσίευσε έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, και ειδικά στην Γερμανία, δεν έχουν κάνει την παραμικρή προετοιμασία για το Brexit και δεν έχουν ασχοληθεί στο ελάχιστο με το ζήτημα, πόσω μάλλον με το σενάριο αποχώρησης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ. 

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η σκληρή στάση των Βρυξελλών έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο το στρατόπεδο του "σκληρού" Brexit. Γι' αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει την στάση της και να βάλει και αυτή "νερό στο κρασί" της. Εκείνο, όμως, που είναι αδιαπραγμάτευτο από πλευράς της ΕΕ είναι το να υπάρξει τελικά μια επιλεκτική εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών της, της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών. Δεν γίνεται όταν δεν είσαι μέλος της ΕΕ να βρίσκεσαι σε πιο πλεονεκτική θέση απ' ό,τι όταν είσαι μέλος. Γι' αυτό δεν μπορεί να γίνεται αυτή η επιλεκτική χρήση. Επιπλέον δεν μπορεί να περάσει το μήνυμα ότι μια συμμετοχή-light στην ΕΕ είναι καλύτερη από το να είσαι πλήρες μέλος.

Tags