Το μετέωρο βήμα της σοσιαλδημοκρατίας

σοσιαλδημοκρατία

Οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη για το συνέδριό τους ενόψει των Ευρωεκλογών στο τέλος Μαΐου. Τα πράγματα πάντως δεν πηγαίνουν καλά τα τελευταία χρόνια για τους σοσιαλδημοκράτες. Οι παλιοί κλασικοί ψηφοφόροι που προέρχονταν από την εργατική τάξη έχει συρρικνωθεί ως ομάδα και αυτοί που αισθάνονται αδικημένοι και περιθωριοποιημένοι σπεύδουν στους λαϊκιστές ακροδεξιούς ή αριστερούς, θεωρούν πολλοί πολιτικοί επιστήμονες.

Στη Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία τα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υπέστησαν πανωλεθρία. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2014 κατέλαβαν 191 έδρες ενώ για φέτος προβλέπεται ότι θα καταλάβουν 136.Το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit δεν θα εκπροσωπηθεί καθόλου στο Ευρωκοινοβούλιο γεγονός που σημαίνει μείον 20 έδρες. Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι υπολογίζεται να συγκεντρώσουν μεταξύ 15% και 18% θα στείλουν 11 Ευρωβουλευτές λιγότερους στο Στρασβούργο. Για να κερδισουν έδαφος στρέφονται προς  την  κοινωνική συνοχή που απορυθμίστηκε απο τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και την περίφημη Ατζέντα 2010. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κοινωνικό επίδομα Hartz IV, που αποτελεί τον πυρήνα της Ατζέντας 2010, υπόσχονται την  αλλαγή του περιεχομένου του με τη χορήγηση του λεγόμενου επιδόματος πολιτών (Bürgergeld). Όλες οι κυρώσεις και οι ταπεινωτικοί όροι που συνδέονται με αυτό το βοήθημα καταργούνται πλήρως τα δύο πρώτα χρόνια. Μέχρι τώρα ο άνεργος έπρεπε να χρησιμοποιήσει όλες τις αποταμιεύσεις του και ενδεχομένως να βρει ένα πιο μικρό σπίτι, εάν το Κέντρο Εργασίας θεωρούσε ότι ήταν μεγάλο και ακριβό.
Παρόλες τις απώλειες η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη. Οι φιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά τους και ισχυρότερη δύναμη θα παραμείνουν οι συντηρητικοί.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν πάντως και προβλήματα ιδεολογικής ταυτότητας να επιλύσουν, κάτι που φάνηκε και στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη. Για παράδειγμα οι σοσιαλδημοκράτες της Σλοβακίας ή της Ρουμανίας δεν είναι «αληθινοί σοσιαλδημοκράτες» στα μάτια πολλών άλλων συντρόφων τους από άλλες χώρες. Τους θεωρούν πιο δεξιούς, πιο συντηρητικούς, πιο εθνικιστές. Υπάρχουν μάλιστα φήμες ότι η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στη Ρουμανία Λιβίου Ντραγκνέα θέλει να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια.