Μνημόνιο χωρίς όνομα

χρέος, τσίπρας, τσακαλώτος, μνημόνια

 Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να πραγματοποιήσει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: Με το 'ολιστικό' του σχέδιο, όπως ονομάζεται το σχέδιο ανάπτυξης στους κυβερνητικούς κύκλους, δεν πρέπει να πείσει μόνο τους θεσμούς καθώς εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο ότι το σχέδιο πρόκειται να βοηθήσει ώστε να προσελκυθούν επενδυτές και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας.


Το σχέδιο έχει τέσσερις βασικούς πυλώνες . Ο πρώτος αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, βασικό στοιχείο του οποίου θα είναι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις. Ο  δεύτερος πυλώνας εστιάζεται στην  δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει πιστή στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, ενώ ο τρίτος επιβεβαιώνει   τη βούληση της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις σε επενδυτές, κάνοντας πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στη δικαιοσύνη με στόχο την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου. Ο τέταρτος  πυλώνας του σχεδίου ανάπτυξης, που προβλέπει «μείωση φόρων, αύξηση του κατώτατου μισθού και πρόσθετες κοινωνικές παροχές». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων-παροχών που στοχεύουν στην αλλαγή του κλίματος δυσαρέσκειας που είναι διάχυτο στην ελληνική κοινωνία και το οποίο εξυπηρετεί τους εκλογικούς στόχους του κυβερνώντος κόμματος. Αυτές ακριβώς οι προβλέψεις προκαλούν αντιρρήσεις απο την πλευρά των δανειστών καθώς διατυπώνουν  αμφιβολίες για το αν πρόσθετες δαπάνες είναι  δυνατό να χρηματοδοτηθούν. Τονίζουν μάλιστα ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν αυξήθηκε το 2017 όσο είχε προβλέψει αρχικά η ελληνική κυβέρνηση και πλέον τα περιθώρια για εκλογικά δώρα είναι μικρά. Σε κύκλους εκπροσώπων των δανειστών ακούγεται και η μομφή ότι η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί κομματικούς υποστηρικτές της και συγγενείς κυβερνητικών στελεχών για να επανδρώσει θέσεις κλειδιά σε δημόσιες υπηρεσίες – η παλιά πληγή της ελληνικής οικογενειοκρατίας. Το σχέδιο για την ανάπτυξη θα εξεταστεί σε υπουργικό επίπεδο στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

 

Τέλος, σε σχέση με τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους, η σκυτάλη πλέον έχει περάσει από τους τεχνοκράτες στους πολιτικούς, δηλαδή στους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι θα έχουν κρίσιμες συζητήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού μεταξύ 20 και 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.Στόχος των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι η έγκριση στο Εurogroup της Σόφιας της ελληνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και μια καταρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Κομισιόν, υπό μη ευνοϊκές συνθήκες το ποσοστό του χρέους μπορεί να εκτιναχθεί μέχρι το 2060 στο 244%. Στόχος της ελάφρυνσης είναι να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Οι τεχνικές προεργασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο καθώς στο τραπέζι υπάρχουν περίπου δέκα διαφορετικές προτάσεις που προβλέπουν μεταξύ άλλων, παράταση της ωρίμανσης των δανείων, πάγωμα των επιτοκίων αλλά και σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης.