Ο Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Ιράν ,ΗΠΑ, πυρηνική συμφωνία

Ο Πρόεδρος Τραμπ  ανακοίνωσε  ότι αποχωρεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ανατρέποντας την εξωτερική πολιτική του προκάτοχού του, Μπαράκ Ομπάμα, και απομονώνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες απο τους Δυτικούς συμμάχους του.

"Αυτή ήταν μια φρικτή  συμφωνία που δεν έπρεπε ποτέ, ποτέ να έχει γίνει", δήλωσε ο Trump στο Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας την απόφασή του. "Δεν έφερε ηρεμία, δεν έφερε ειρήνη και ποτέ δεν θα το κάνει".

Η ανακοίνωση του κ. Trump, αν και αναμενόμενη, πλήττει τις σχέσεις των ΗΠΑ  με τους Ευρωπαίους και φυσικά οδηγεί σε βαθιά αβεβαιότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα παραμείνουν στη συμφωνία και αυτό θα είναι μία ακόμα εστία σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον η οποία προτίθεται να επαναφέρει τις  αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν. Επίσης, ανεβάζει το θερμόμετρο και με  τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες έχουν προσυπογράψει την συμφωνία.

Πόσο βαθιά θα ήταν η αποστασιοποίηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη; Ο Τζάρετ Μπλανκ, πρώην συντονιστής της πυρηνικής συμφωνίας υπό την προεδρία Ομπάμα πιστεύει ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο βαθιές θα ήταν οι συνέπειες στις οποίες θα οδηγούσε ένα τέτοιο βήμα.

Σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων και επιβολής διεθνούς εμπάργκο, η αποξένωση από τους Ευρωπαίους θα μπορούσε να είναι μεγάλη, προειδοποιεί. Εάν δε επιβληθούν κυρώσεις και σε τράπεζες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, θα μπορούσε να ερμηνευθεί από την Ευρώπη ως μια πρωτοφανής εχθρική πράξη.  Επ΄αυτού θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι μέσω της συμφωνίας για τα πυρηνικά η Τεχεράνη θα υιοθετούσε μια πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική. Αλλά έγινε το ακριβώς αντίθετο. Το καθεστώς των μουλάδων δραστηριοποιείται εντατικά στην Συρία, ενώ αυξάνει την επιρροή του στο Ιράκ και μέσω της σιιτικής Χεζμπολάχ και στον Λίβανο.

Το ερώτημα είναι πλέον ο τρόπος αντίδρασης της Τεχεράνης. Σίγουρα η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία έγινε σε μια δύσκολη στιγμή για το Ιράν. Η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το νόμισμα πέφτει. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Μια πενταετής ξηρασία καταστρέφει την ύπαιθρο. Η κρίση μεταξύ μετριοπαθών και   σκληροπυρηνικών κλιμακώνεται και κάποιοι αναλυτές μιλούν ακόμα και για πραξικόπημα. Ο μεγάλος χαμένος είναι ο μετριοπαθής πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ρουχανί, ο οποίος τώρα φαίνεται αποδυναμωμένος, ανόητος και αναποτελεσματικός. Οι αντίπαλοί του, οι σκληροπυρηνικοί, θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη  επιρροή, λένε οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις ο Ρουχανί είχε πει ότι σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγείλει την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, οι ΗΠΑ θα το μετανιώσουν όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία τους. Επίσης είχε προσθέσει ότι: "Για το Ιράν είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει εάν οι Ευρωπαίοι αποστασιοποιούνται από τη στάση του Τραμπ". Η τελευταία αυτή φράση δείχνει και ποιες θα ήταν οι πιθανές αντιδράσεις της χώρας σε περίπτωση καταγγελίας της συμφωνίας από πλευράς των Αμερικανών. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το Ιράν αν όχι να διαιρέσει το Δυτικό στρατόπεδο, να εκμεταλλευτεί τουλάχιστον τα διαφορετικά συμφέροντα  με κατάληξη την προσέγγιση της Τεχεράνης με την ΕΕ.