Όλα ανοικτά για το BREXIT

BREXIT

Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο μεταξύ της επόμενης ψηφοφορίας στην βρετανική Βουλή (τον Ιανουάριο) και της συμπεφωνημένης ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ (τέλη Μαρτίου), το φάντασμα ενός μη συντεταγμένου Brexit κάνει και πάλι την εμφάνισή του, προκαλώντας ανησυχία και εκνευρισμό.

Το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν την έξοδο ουσιαστικά όλα τα σενάρια -πρόωρες εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, σκληρό Brexit- βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, επιτείνει την αγωνία αυτή. Η απόφαση της Βρετανίδα πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να αποσύρει την ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit, προκάλεσε θύελλα.

Μετά την απόφαση αυτή που πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων εντός και εκτός του κόμματος των Τόρις, η κα Μέι προχώρησε σε σειρά επαφών και πυρετωδών διαβουλεύσεων σε Χάγη, Βρυξέλλες και Βερολίνο, με στόχο να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία. 

Η προσπάθειά της να πετύχει κάτι καλύτερο προκειμένου να εξασφαλίσει την θέση της στην πρωθυπουργία έπεσε σε «τοίχο», όπως επισημαίνουν ξένοι πολιτικοί αναλυτές, καθώς οι εκπρόσωποι της ΕΕ διεμήνυσαν πως η Ένωση δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Brexit.

Στην ύστατη αυτή προσπάθεια η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέτυχε. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. 

Απαιτούνται 159 ψήφοι για να χάσει ή να κερδίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δηλαδή το 50% συν μια ψήφος του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας των 316. Αν χάσει η κα Μέι, ξεκινά η διαδικασία διαδοχής. Αν κερδίσει, δεν μπορεί να υποβληθεί σε διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της μπροστά από τον αριθμό 10 της Downing Street, μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της, η Τερέζα Μέι δήλωσε: «Υπηρέτησα αυτό το κόμμα και θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις» στην σημερινή ψηφοφορία. Μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αυτή την στιγμή θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας», τόνισε.

Tags