Στην γραμμή Σαμαρά για το χρέος ο κ. Τσίπρας

σαμαράς -τσίπρας

Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στις 21 Ιουνίου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους που τους είχαν υποσχεθεί από το 2012. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων. 

Τελικά, αναρωτιέται κανείς , όλη αυτή η προσπάθεια που έκανε ο ελληνικός λαός ,οι εκλογές, τα δημοψηφίσματα και η υπερφορολόγηση τι διαφορετικό πρόσφερε σε σχέση με αυτά που διαπραγματεύονταν τον Φεβρουάριο του 2014 ο κ. Στουρνάρα ; Σημειώνεται ότι ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός των Οικονομικών σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Frankfurter Allgemeine είχε πεί ότι : " οι ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν επιμηκύνοντας τον χρόνο της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης". Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα τωρινά μέτρα(;) για τα χρέος που θα προσφέρουν οι δανειστές στον κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία παραλλαγή του πλαισίου του 2014.

«Οι πιστωτές επιδιώκουν έναν συμβιβασμό για την παράταση αποπληρωμής  του χρέους, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 15 χρόνια, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερη» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε άρθρο με τίτλο «Έντατικές διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας»

Το σίγουρο είναι ότι τα περί "κουρέματος" του χρέους που διαλαλούσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός πήγαν περίπατο. Και όχι μόνο αυτό αλλά στο τέλος  θα βάλει την υπογραφή του σε μία συμφωνία με την οποία οι Γερμανοί αποβάλλουν τον μοναδικό συμπαραστάτη που είχε στο αίτημα για κούρεμα: το ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ παραιτήθηκε από την επιθυμία του για μερική απαλοιφή του χρέους, που η Γερμανία δεν ήθελε ούτε να ακούσει. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για να δεχθούν οι ιδιώτες επενδυτές να δανείσουν πάλι στην Ελλάδα. Η Αθήνα δε χρειάζεται ούτε το επιθυμεί να δανειστεί στις αγορές αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ελλάδας, γράφει η γαλλική εφημερίδα  .  

Τα ίδια είχε πεί και ο κ. Σαμαράς τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν είχε συναντήσει την κυρία Μέρκελ στο Βερολίνο.Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Σαμαράς μεταξύ των άλλων είχε πεί ότι «το χρέος είναι βιώσιμο λόγω χαμηλών επιτοκίων, λόγω μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν».

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται πλέον οι συζητήσεις που γίνονται σε κοινοτικό επίπεδο στα πλαίσια της προετοιμασίας του Eurogroup του  Ιουνίου στο οποίο η ελληνική Κυβέρνηση προσδοκά ότι θα ληφθεί η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους . 

Η μεγάλη διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι σήμερα για να εγκριθούν οι ελαφρύνσεις οι Γερμανοί απαιτούν πρόσθετα μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. Αυτό άλλωστε επισημάνθηκε και κατα την συνεδρίαση του EuroWorking Group το οποίο απαίτησε και πέτυχε την  «ενισχυμένη συνεργασία» για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Πρόκειται ,για  ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.


 

Tags