Συρία: Οι πύραυλοι και τα δολάρια

Συρία,Πούτιν, Ασαντ, Μέση Ανατολή, γεωπολιτική, οικονομία

Μόλις σταματήσουν οι πύραυλοι και έλθει η στιγμή της μοιρασιάς τότε θα ξεκινήσει στην Συρία ένα τεράστιο οικονομικό παιγνιδι. Πρόκειται για ένα παιγνίδι δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα επικεντρώνεται  στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας  και στο οποίο  η Ρωσία θα έχει το πρώτο λόγο αφού επένδυσε στον Άσαντ. Η  Παγκόσμια Τράπεζα διατύπωσε την εκτίμηση  ότι το κόστος της ανοικοδόμησης θα είναι πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το τεράστιο ποσό είναι  για τον ρώσο πρόεδρο, ένα τεράστιο δέλεαρ καθώς από την μία πλευρά εξασφαλίζει μονιμότερα οικονομικά ερείσματα στην περιοχή και από την άλλη δημιουργεί ένα μεγάλο κόστος ευκαιρίας στην περίπτωση που οι μελλοντικές συριακές κυβερνήσεις αμφισβητήσουν τις πολιτικές συμφωνίες που εξασφάλισε από το καθεστώς Ασαντ σε αντάλλαγμα την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που του παρείχε αφειδώς η Μόσχα από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Τα πρώτα σημάδια για την επερχόμενη οικονομική διείσδυση της Μόσχας στην Συρία στάλθηκαν από την συριακή Κυβέρνηση και αφορά στην συμφωνία για την αποκατάσταση των υποδομών ύψους  € 850.000.000 (960.000.000 $).Η συμφωνία αυτή αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και στην  βιομηχανία πετρελαίου. Η ρωσική πλευρά έχει αναλάβει την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς σήμερα πάνω από  το 60% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργούν είτε λόγω καταστροφών είτε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ο τομέας του πετρελαίου έχει πληγεί ακόμα περισσότερο από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της χώρας, που έχουν παραμείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, είναι πλέον  στα όριά τους καθώς , η χώρα χρειάζεται 35.000 τόνων πετρελαίου. Τον Δεκέμβριο του 2013, η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Soyuzneftegaz συνήψε μια συμφωνία 90 εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας για εξερεύνηση και παραγωγή στα ύδατα τής Μεσογείου. Αξιωματούχοι του τομέα πετρελαίου της Συρίας έχουν εκφράσει την πεποίθηση τους ότι τα ύδατα αυτά διαθέτουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Η Ρωσία  δεν επενδύει  στην Συρία μόνο για τα δολάρια που μπορεί να εξασφαλίσει. Άλλωστε πριν την κρίση η Ρωσία ήταν μόλις ο ένατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Συρίας, που αντιστοιχεί μόνο στο 3% τού εμπορίου. Αυτό που κάνει τον Πούτιν και τις ρώσικες κρατικές εταιρίες να επικεντρώνονται στην Δαμασκό είναι αυτά που θα …χάσουν. Για παράδειγμα , η  αξία των συμβάσεων της Συρίας με την ρωσική αμυντική βιομηχανία (η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων προς το καθεστώς), εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4 δισ. δολάρια. Για το Κρεμλίνο, όμως, η πραγματική ανταμοιβή δεν είναι μόνο αυτά τα 4 δισ. δολάρια. Είναι ότι με το να κρατά τον Άσαντ στη ζωή, διατηρεί οικονομική και ναυτική βάση στην περιοχή της Μεσογείου.