Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές

Μνημόνια, εκλογές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση χάνει το ένα μετά το άλλο τα ατού της καθώς τα σχέδια για μια θριαμβευτική έξοδο από τα Μνημόνια όλο και απομακρύνονται. Ήδη ξετυλίγεται το σχέδιο των δανειστών για αυξημένη επιτήρηση μετά από ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Αυγούστου. Η μόνη παραχώρηση που διαφαίνεται είναι η -υπό όρους- γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι όροι που θέτουν οι δανειστές  κινούνται σε τρεις άξονες:

Πρώτον: Παροχή δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά ότι θα τηρηθούν κατά γράμμα όλα τα συμφωνηθέντα από τα προηγούμενα Μνημόνια. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν  θεσμική και νομική δέσμευση σύμφωνα με την οποία οι νόμοι και οι ρυθμιστικοί κανόνες που ψηφίστηκαν στα πλαίσια των συμφωνιών δεν θα μπορούν να αλλάξουν. Πρόκειται για μια απαίτηση η οποία κινείται στα όρια του Συντάγματος και αυτό το επισημαίνουν αρκετοί συνταγματολόγοι, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για σαφή παραβίασή του στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή μια τέτοια παρέμβαση.

Δεύτερον: Αποσύνδεση της διαδικασίας εξόδου από τα μέτρα για την ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία μετατίθενται χρονικά για μετά το 2018. Πληροφορίες φέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν στην γραμμή ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί μια διαφορετική συμφωνία η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και την απαρέγκλιτη υλοποίησή τους θα πρέπει να διασφαλίζουν συγκεκριμένες ρήτρες.

Τρίτον: Στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στις προηγούμενες συμφωνίες, οι δανειστές δεν αποδέχονται ούτε μετάθεση των ημερομηνιών ούτε επανακαθορισμό των ποσοτικών στόχων για το έλλειμμα και την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει την δέσμευση για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Έτσι, από 1ης Ιανουαρίου 2019, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για μεγάλο «ψαλίδι». Μπορεί το πλαφόν στις περικοπές να έχει οριστεί στο 18%, ωστόσο πολλοί από τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα δε οι παλαιοί, θα έχουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που μπορεί να είναι ισοδύναμες μεμια έως και τρεις συντάξεις τον χρόνο.

Στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές δεν θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα όπως έγινε με την Ισπανία, την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αντίθετα, οι δεσμεύσεις που καλείται να αναλάβει θα έχουν τον χαρακτήρα μιας "σύμβασης καλής εκτέλεσης" και αυτό σίγουρα θα δώσει λαβή στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει όχι μόνο την "θεωρία της καθαρής εξόδου" αλλά και την ρητορική του "Τέλους των Μνημονίων".

Όλα αυτά αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά "εναλλακτικές διαδρομές" προκειμένου να παρακάμψει το τσουνάμι που βρίσκεται μπροστά της. Τι σημαίνει αυτό; Εκλογικός νόμος και αναζωπύρωση της ρητορικής των σκανδάλων, είτε με τα ήδη υφιστάμενα σκάνδαλα π.χ. Novartis είτε με την ανάδειξη άλλων, όπως για παράδειγμα τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ακόμα και αν καταλήξει σε μια τέτοια στρατηγική, τα εμπόδια που θα κληθεί να υπερπηδήσει,  για να μη εγκλωβιστεί η ίδια σε αυτήν, είναι πολλά. Για παράδειγμα, στο θέμα της απλής αναλογικής απαιτείται η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής, στελέχη του οποίου όμως, είναι άμεσα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις σκανδάλων.

Με τα τωρινά δεδομένα, τόσο οι "κύριοι δρόμοι" όσο και οι "εναλλακτικές διαδρομές" που έχει η Κυβέρνηση οδηγούν σε αδιέξοδα, και αυτός είναι ο λόγος που συνεχώς επανέρχεται η "φιλολογία των εκλογών". Τις τρεις προηγούμενες μέρες, με αφορμή -και- το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ για αλλαγές στην δομή της β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, πολλοί μιλούσαν για επιστροφή του σχεδίου που προβλέπει  εκλογές τον Νοέμβριο. Άλλοι, πάλι, έκαναν λόγο για αναγκαστική ολοκλήρωση της θητείας στις προβλεπόμενες συνταγματικές ημερομηνίες: "Η ανατροπή του αρχικού του σχεδιασμού είναι ολοκληρωτική, και αυτό θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να αναπροσδιορίσει τους στόχους του ώστε να κερδίσει όσες περισσότερες μέρες στην εξουσία", επισήμαιναν στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτηριστικά .

Το μόνο δεδομένο είναι ότι σήμερα κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει την ισορροπία ενόψει της τουριστικής περιόδου καθώς αναγνωρίζουν ότι αν πάει καλά ο τουρισμός τότε οι γεμάτες τις τσέπες θα επηρεάσουν τους εκλογείς των τουριστικών περιοχών. Αυτό σημαίνει μια «τετράμηνη εκεχειρία» στο εκλογικό μέτωπα.