Το Brexit και τα γαλλικά

γαλλικά, αγγλικά, ΕΕ , Brexit

Το Brexit θα εκτοπίσει την αγγλική γλώσσα από τις επίσημες αίθουσες της ΕΕ; Το σίγουρο είναι ότι μέχρι το βρετανικό δημοψήφισμα η αγγλική γλώσσα επικρατούσε στην ΕΕ σε σχέση με την γαλλική. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει καθώς μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, μόνο δύο, σχετικά μικρά κράτη-μέλη της ΕΕ -η Ιρλανδία και η Μάλτα- θα εξακολουθήσουν να έχουν τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα (παράλληλα με τα ιρλανδικά  και τα μαλτέζικα).

Πριν το δημοψήφισμα η κυριαρχία των αγγλικών ήταν αδιαμφισβήτητη. Η αγγλική γλώσσα καθιερώθηκε ως η κύρια γλώσσα εργασίας της ΕΕ -ειδικά μετά το τελευταίο κύμα διεύρυνσης όταν οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήξεραν μόνο αγγλικά.

Ακόμα και το τελευταίο προπύργιο της γαλλικής γλώσσας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κινδύνευε  να αλωθεί από το αγγλικά. Σε αυτό, οι δικαστές  χρησιμοποιούν τα γαλλικά για τις εσωτερικές συζητήσεις από τότε που ιδρύθηκε, το 1952. Οι πρώτοι επτά δικαστές  ήταν  γαλλόφωνοι καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (πρόδρομος της ΕΕ). Πρόσφατα , ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε ότι το δικαστήριο μελετά την δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε να διατηρήσει και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του.

Όλα αυτά οδήγησαν τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να πει σε πρόσφατη ομιλία του ότι ο Βίκτορ Ουγκό, ο Γάλλος συγγραφέας, ο οποίος "πίστευε ότι η γαλλική γλώσσα θα ήταν η γλώσσα της Ευρώπης, θα μπορούσε σήμερα να είναι απογοητευμένος".

Πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλάνε για την "γαλλική αντεπίθεση". Οι συνθήκες προσφέρονται καθώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γαλλική γλώσσα είναι η δεύτερη γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο μετά την αγγλική, και κάθε νομοθετική πράξη μεταφράζεται στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά. Επίσης, τουλάχιστον το 80% των υπαλλήλων της Επιτροπής μιλούν γαλλικά ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη γλώσσα. Αλλά και ο κ. Juncker, είναι υπέρμαχος της χρήσης των γαλλικών σε εσωτερικές συναντήσεις και δημόσιες ομιλίες. Για παράδειγμα, στις 26 Απριλίου η ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν στα γαλλικά.