«Αρχιεπίσκοπε Αμερικής Δημήτριε, παραιτήσου!»

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Αυξάνεται ο αριθμός των προσωπικοτήτων που ζητούν την παραίτηση του 90χρονου Αρχιεπίσκοπου Αμερικής Δημήτριου, μετά την χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής, ως αποτέλεσμα οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Την αρχή έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στα τέλη Μαΐου, όπως αποκάλυψε η μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα στη Νέα Υόρκη, Εθνικός Κήρυξ.

Όπως έγραψε ο εκδότης της εφημερίδας σε άρθρο του στην αγγλόφωνη Καθημερινή, «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μαζί με οτιδήποτε άλλο γύρω από τους επιβλητικούς Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, κατέστρεψαν και τον ταπεινό, αλλά ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Μία εκκλησία που χτίστηκε από Έλληνες ναυτικούς το 1916, οι οποίοι θα προσεύχονταν εκεί, φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης μετά από μακρά και ορισμένες φορές επικίνδυνα ταξίδια.

Μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την Αρχή Λιμένος Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, η Αρχιεπισκοπή μας τελικά εξασφάλισε την τοποθεσία επί της οποίας θα έχτιζε τον νέο ναό του Αγίου Νικολάου.

Δεδομένης της μοναδικής αυτής τοποθεσίας όλος ο κόσμος θα μπορούσε να τον δει ως παρακαταθήκη της οικονομικής δύναμης της ομογένειας, καθώς και πνευματικής και πολιτικής εμβέλειας του Πατριαρχείου.

Η Αρχιεπισκοπή εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα (Santiago Calatrava) και ξεκίνησε με προϋπολογισμό 20 εκατ. δολ. Σύντομα ωστόσο, ο προϋπολογισμός έφτασε στα ύψη, με το κόστος να υπολογίζεται σε 80 εκατ. δολάρια.

Όταν ο “Εθνικός Κήρυξ” αποκάλυψε την είδηση τον Σεπτέμβριο του 2017 πως η Αρχιεπισκοπή ήταν σε κατάσταση πτώχευσης, η αντίδραση του Δημητρίου ήταν να “πυροβολήσει τον αγγελιοφόρο”.

Στο μεταξύ, εν μέσω όλης αυτής της αντάρας, μια μικρή ομάδα αφοσιωμένων επαγγελματιών συνέταξαν ένα σχέδιο για να κλείσουν τη μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής «φούσκωσε» φτάνοντας στα 30 εκατ. δολ., τα διπλάσια από ό,τι ήταν όταν ενθρονίστηκε ο Δημήτριος.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των απρόσεκτων εξόδων;

Σχεδόν 30 άτομα που εργάζονταν για την Αρχιεπισκοπή απολύθηκαν. Τα εκτός ελέγχου έξοδα που πιστώθηκαν σε κάρτες, διαδρομές με λιμουζίνες και ταξίδια στην πρώτη θέση, σταμάτησαν.

Αν και η εικόνα των οικονομικών βελτιώθηκε, σύντομα είχαμε την είδηση πως χρήματα από μία οντότητα, χρησιμοποιούνταν για να πληρώσουν υποχρεώσεις άλλης.

Χρήματα από το ταμείο για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνταν για να πληρωθούν χρέη της Αρχιεπισκοπής.

Ένα μεγάλο ποσό, 15 εκατ. δολ. έλειπε. Είπαν πως δεν γνώριζαν πού βρισκόταν, ότι ήταν “unaccounted”. Τα χρήματα, από όσα είναι γνωστά, ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί πού βρίσκονται.

Οι εργασίες στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου έχουν σταματήσει.

Κατασκευαστικές εταιρείες μηνύουν την Αρχιεπισκοπή για χρωστούμενα και κάθε δραστηριότητα για συγκέντρωση πόρων έχει σταματήσει καθώς οι άνθρωποι αρνούνται να συνεισφέρουν “τυφλά” τα χρήματα που με μόχθο κερδίζουν, μέχρι να δοθεί μια πλήρης και ακριβή αναφορά, που να δείχνει καθαρά πού πήγαν τα εκατομμύρια που δόθηκαν.

Η εμπιστοσύνη, αυτό το αόρατο, αλλά απόλυτα επιτακτικό συστατικό που ενώνει μία Κοινότητα με τους θεσμούς και τους ηγέτες της, έχει εξανεμιστεί.

Έτσι, ο Αρχιεπίσκοπος, απελπισμένα προσπαθεί να δανειστεί 10 εκατ. δολ. από ελληνοαμερικανική τράπεζα για να περισώσει ό,τι μπορεί.

Ενεργώντας με αυτό τον τρόπο, διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει δύο υπέροχα κτίρια στο Μανχάταν, τα οποία θα χρησιμοποιήσει, όπως είναι ενδεχόμενο, ως εγγυήσεις για το δάνειο.

Και ακόμα δεν έχει αναλάβει ευθύνη. Ούτε έχει ζητήσει συγγνώμη και συγχώρεση».

Επίσης, ο επιχειρηματίας και πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής των ΗΠΑ, Μάικλ Χάφινγκτον (Michael Huffington), με ανοιχτεί επιστολή του απευθύνει παραίνεση στον Δημήτριο: «Ποτέ δεν είναι εύκολο να πεις σε κάποιους που αγαπάς πως έχει περάσει ο καιρός που πρέπει να παραιτηθούν. Αλλά για το καλό της Εκκλησίας μας είναι καιρός ο Σεβασμιότατος ευσεβάστως να προχωρήσει».

Στον χορό εισήλθε πριν από λίγες ημέρες και ο εξέχων ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης (John A. Catsimatidis), ο οποίος με επιστολή του υποστηρίζει ότι «Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μπει ένα τέλος στην κρίση ηγεσίας της Εκκλησίας και διαχείρισης. Η οικονομική κακοδιαχείριση που έχει συμβεί είναι αδικαιολόγητη.

Ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν πρέπει να είναι το διαμάντι στην κορώνα μας. Αντίθετα είμαστε εθνική ντροπή.

Η Αρχιεπισκοπή έχει κακοδιαχειριστεί κεφάλαια, συντάξεις ιερέων και ένας Θεός ξέρει τι άλλο!

H Σχολή είναι σε κίνδυνο να κλείσει, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνείται να παραιτηθεί, λέγοντας ότι θέλει να διορθώσει τα προβλήματα. Αλλά είναι αυτός ο οποίος ήταν επικεφαλής όταν αυτά τα προβλήματα συνέβησαν εξ αρχής! (…) Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι 90 χρόνων και ό,τι καλό έκανε, τώρα ακυρώνεται από την άρνησή του να αποδεχθεί την ευθύνη και την επιθυμία του για την θέση και την δόξα, αλλά δεν υπάρχει δόξα στην αποτυχία.

Όλοι εμείς, κλήρος και λαϊκοί μαζί, είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία της Εκκλησίας μας.

Προσωπικώς γνωρίζω πολλούς που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να βγουν εμπρός και να διορθώσουν τα προβλήματα.

Αλλά θα βγούμε εμπρός προ των ευθυνών μας όταν ο Αρχιεπίσκοπος αποδεχθεί την δική του ευθύνη για την κακή κατάσταση στην οποία είμαστε και παραιτηθεί».