Χιλιάδες Έλληνες πολιτογραφούνται ως Γερμανοί

γερμανικό διαβατήριο

Σχεδόν τρεισήμισι χιλιάδες Έλληνες πολιτογραφήθηκαν ως Γερμανοί το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας γερμανικής υπηρεσίας, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν πέρυσι γερμανική υπηκοότητα ήταν μικρότερος κατά 0,6% σε σύγκριση με το 2016.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις που είχε η μαζική μετανάστευση των Ελλήνων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.

Με δεδομένες τις χρονικές προϋποθέσεις που ισχύουν προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αίτηση πολιτογράφησης (διαμονή  στην Γερμανία για δέκα ή περισσότερα χρόνια), το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν εγκατασταθεί πριν να ξεκινήσουν τα Μνημόνια. Παρόλα αυτά, όμως, στην απόφαση τους αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρονται είναι περιορισμένες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον συνδυασμό της υψηλής ανεργίας και των χαμηλών μισθών.

Ενδιαφέρον, όμως, θα έχει να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη αυτή τα αμέσως επόμενα χρόνια, όταν δηλαδή θα αρχίσουν να πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις και οι Έλληνες εκείνοι που εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να εγκατασταθούν στην Γερμανία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας σημαντικός παράγων που επηρεάζει τις αποφάσεις των ανθρώπων είναι ο οικονομικός. Έτσι, ο αριθμός των Βρετανών που θέλησαν να πολιτογραφηθούν Γερμανοί πολίτες διπλασιάστηκε μετά το Brexit. Συνολικά, την διετία 2016 και 2017,  10.358 Βρετανοί (άνδρες και γυναίκες) απέκτησαν την γερμανική υπηκοότητα. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τον αριθμό των Βρετανών που απέκτησαν την γερμανική υπηκοότητα  σε όλη την περίοδο 2000-2015 (5.092). 

Συνολικά, το 2017 ο αριθμός των ξένων υπηκόων που πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί έφθασε τις 112.210 (αύξηση 1,7%) με τους Τούρκους να είναι η πολυπληθέστερη εθνική ομάδα (14.984 άτομα) .