Η Βουλγαρία ανακάλυψε σχέδιο παροχής ψευδών εγγράφων σε Σκοπιανούς, Ουκρανούς, Μολδαβούς

Μολδαβή στο Ελ. Βενιζέλος

Βούλγαροι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη σε ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους για ένα πρόγραμμα πλαστογράφησης εγγράφων που, όπως είπαν, επέτρεψε σε ανθρώπους από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια να αποκτήσουν βουλγαρικά διαβατήρια και να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Reuters και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι Αρχές στις 31 Οκτωβρίου δήλωσαν ότι συνέλαβαν τον Πέταρ Χαραλαμπίεφ, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό, ως ύποπτο να δωροληψίες και ότι ηγείτο μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Ο δικηγόρος του Χαραλαμπίεφ δήλωσε ότι αρνήθηκε τις κατηγορίες. Περίπου 20 άλλοι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής γραμματέα του οργανισμού που παρέχει υπηρεσίες στην βουλγαρική διασπορά, Κράσιμιρ Τόμοφ, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία και εμπορία επιρροής.

Οι ανακριτές έχουν κατηγορήσει επίσης έναν Σέρβο υπήκοο και έναν Βούλγαρο από την δυτική πόλη του Kyustendil, κοντά στα σύνορα Σερβίας και πΓΔΜ, για συμμετοχή στην απάτη.

«Αυτή είναι η σοβαρότερη περίπτωση διαφθοράς υψηλού επιπέδου που έχει βγει στο φως» στην Βουλγαρία, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Ιβάν Γκέσεφ, στους δημοσιογράφους.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι αιτούντες, κυρίως από τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, πλήρωναν μέχρι και 8.000 ευρώ για την εξασφάλιση πλαστών πιστοποιητικών που υποτίθεται ότι πιστοποιούσαν την βουλγαρική καταγωγή τους. Οπλισμένοι με τέτοια πιστοποιητικά, οι αιτούντες μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για βουλγαρικά διαβατήρια και να αποκτήσουν μαζί με αυτά το δικαίωμα να ταξιδεύουν και να εργάζονται ελεύθερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών.

Το βουλγαρικό ραδιόφωνο BNR ανέφερε ότι το σχήμα αυτό οδήγησε στην έκδοση 30 έως 40 πλαστών διαβατηρίων ανά εβδομάδα. Οι αρχές δήλωσαν ότι το εγκληματικό κύκλωμα φάνηκε να στοχεύει ανθρώπους στην πΓΔΜ, την Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, όπου υπάρχουν σημαντικές βουλγαρικές μειονότητες. Δωροδοκίες γίνονταν επίσης για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφεραν. Οι εισαγγελείς είπαν ότι τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το σχήμα πλαστογράφησης εγγράφων χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2017, έναν μήνα αφότου ο  Χαραλαμπίεφ ανέλαβε τα συγκεκριμένα καθήκοντά του στην υπηρεσία του.