Η επανάσταση των ...άσπρων μαλλιών

συνταξιούχοι

Η χθεσινή παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ είναι ένα από τα πολλά επεισόδια του πανευρωπαϊκού διωγμού συνταξιούχων που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια στον ευρωπαϊκό Νότο. Οι συνεχείς περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών και η αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης έχουν βγάλει τους συνταξιούχους στους δρόμους σε Ισπανία, Γαλλία , Ελλάδα και Ιταλία. Πλέον πολλά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο μιλούν για την επερχόμενη επανάσταση των ...άσπρων μαλλιών. Η πολιτική ισχύς τους τεράστια και αυτό φάνηκε στο Brexit. Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία ήταν για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο το 36% των Βρετανών ηλικίας 18 έως 24 εμφανίστηκαν στην κάλπη , σε αντίθεση με το 83% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

 

Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια σχεδόν ασταμάτητη δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι  130 εκατομμύρια συνταξιούχοι  -περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ- μπορούν να αλλάξουν την έκβαση κάθε εκλογικής διαδικασίας. Αλλά η επιρροή τους δεν είναι μόνο συνάρτηση του αριθμού τους. Οι συνταξιούχοι είναι επίσης μια από τις πιο πολιτικά ενεργές ομάδες στην Ευρώπη.

 

Στην Ισπανία, αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι περικύκλωσαν χθες την Τράπεζα της Ισπανίας, στην καρδιά της Μαδρίτη  και  τα κεντρικά γραφεία των οργανισμών  Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε  σχεδόν πενήντα ισπανικές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην «κλοπή» των συντάξεων και απαιτώντας την κατάργηση της μεταρρύθμισης του 2013. Τα συνδικάτα που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα απαιτούν  μια «αξιοπρεπή» σύνταξη, με αυξήσει που θα ακολουθούν τον πληθωρισμό . Αντιδρούν στις προσωρινές και ευκαιριακές αυξήσεις που προωθεί  η ισπανική κυβέρνηση.

 

Στην Αθήνα, ο  πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των πολυάριθμων περικοπών στις συντάξεις τα τελευταία οκτώ χρόνια. Την προηγουμένη της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ χιλιάδες συνταξιούχοι βγήκαν στους δρόμους. «Μην κόβετε άλλο τις συντάξεις. Κόψτε το σβέρκο σας έγραφε ένα πανό που απευθυνόταν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα». Σύμφωνα με τα σωματεία των ελλήνων συνταξιούχων, τα τελευταία οκτώ χρόνια οι συνταξιούχοι έχασαν μέχρι και το 60% του εισοδήματός τους. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι συντάξεις αναμένεται να μειωθούν εκ νέου έως κατά και 18%. Έτσι υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 1,8 δις ευρώ το χρόνο ,ανεβάζοντας τις απώλειες των συνταξιούχων στα τελευταία τέσσερα χρόνια στα 12 δισ. ευρώ περίπου. Σήμερα, πάνω από το 45% παίρνει συντάξεις που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

 

Στην Γαλλία , οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους καθώς ο πρόεδρος Μακρόν σχεδιάζει για το 2019 μεγάλη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό .

 

Στην Ιταλία οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι και για αυτό ένας μεγάλος αριθμός ψήφισε την Λέγκα , η οποία στις προεκλογικές εξαγγελίες είχε περιλάβει και το «πάγωμα» της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Σημειώνεται ότι η  κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι είχε αποφασίσει να αυξήσει το  όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67, αρχίζοντας από το 2019. Μετά από μαζικές διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο εξαίρεσε από το νέο αυτό μέτρο δεκαπέντε κατηγορίες εργαζομένων. Όσους εργάζονται στα λεγόμενα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

 

Το Φεβρουάριο, στην Βρετανία πάνω από 69 βρετανικά Πανεπιστήμια και Κολλέγια παρέλυσαν λόγω της μεγάλης απεργίας του διδακτικού προσωπικού. Οι Βρετανοί καθηγητές και λέκτορες ανησυχούν για τις συντάξεις τους, που ενδέχεται να υποστούν σοβαρές μειώσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η Ένωση Εργοδοτών των βρετανικών Πανεπιστημίων (UUK). Σύμφωνα με υπολογισμούς η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ενδέχεται να πλήξει τις συντάξεις έως και κατά 10.000 βρετανικών λιρών (11.000 ευρώ) ανά άτομο ετησίως.