ΟΗΕ: Η μάστιγα των ναρκωτικών δυναμώνει και απειλεί ακόμα και 12χρονα

ναρκωτικά

Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς είναι μια από τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες για την χρήση ναρκωτικών ουσιών, αναφέρει η  Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η  παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης και οπίου, που προέρχεται κυρίως από την Κολομβία και το Αφγανιστάν, βρίσκεται  επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή οπίου αυξήθηκε κατά 65% το 2017 σε σύγκριση με το 2016 και έφθασε τους 10.500 τόνους. Πρόκειται για την  υψηλότερη εκτίμηση που κατέγραψε το UNODC από τότε που άρχισε να παρακολουθεί την παγκόσμια παραγωγή οπίου. Ο μεγαλύτερος παραγωγός είναι το  Αφγανιστάν. Παράγει 9.000 τόνους οποίου που είναι κατά 87% περισσότεροι σε σχέση με το 2016. "Μεταξύ των παραγόντων που προκάλεσαν αυτήν την αύξηση ήταν η πολιτική αστάθεια, η έλλειψη κυβερνητικού ελέγχου και οι μειωμένες οικονομικές ευκαιρίες για τους κατοίκους της χώρας", ανέφερε η έκθεση.

Η αύξηση της παραγωγής στο Αφγανιστάν επηρέασε και την καλλιέργεια σε άλλες περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εκτάσεις που "αξιοποιήθηκαν" στην καλλιέργεια της παπαρούνας το 2017 ήταν κατά  37% περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εκτιμάται ότι για την καλλιέργεια της παπαρούνας οπίου χρησιμοποιούνται σε σχεδόν 420.000 εκτάρια σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το UNODC, τα 3/4 των εκτάσεων βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης το 2016 "έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει αναφερθεί ποτέ". Εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 25% τα τελευταία δύο χρόνια. Η Κολομβία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός καθώς καταγράφηκε  αύξηση της παραγωγής κατά περισσότερο από ένα τρίτο μεταξύ 2015 και 2016 που έφθασε τους  866 τόνους.

Η έκταση που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια φύλλων κόκας, το ακατέργαστο συστατικό για την παραγωγή κοκαΐνης, ανέρχεται τώρα σε 213.000 εκτάρια,  με το 69% της περιοχής να βρίσκεται στην Κολομβία.

Η έκθεση ανέφερε ότι το πιο ευρέως καταναλισκόμενο ναρκωτικό το 2016 ήταν η κάνναβη. Περίπου 192 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν χρήση της τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους.