Καμπάνια υπέρ των γυναικών οδηγών της Σαουδικής Αραβίας

Γυναίκα οδηγός στη Σ. Αραβία

Οι μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων θα πρέπει να καλέσουν τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας να απελευθερώσουν άνευ όρων τουλάχιστον εννέα κρατούμενες ακτιβίστριες που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε μια καμπάνια που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η εκστρατεία, η οποία ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου 2018, προτρέπει τους ανθρώπους να ενθαρρύνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποστηρίξουν την απελευθέρωση των γυναικών που κρατούνται αδίκως στην Σαουδική Αραβία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκίνησε την καμπάνια μετά από επαφές με τις εταιρείες για να τις παροτρύνει να ενεργήσουν εξ ονόματος των φυλακισμένων γυναικών. Καμιά δεν το έπραξε.

«Η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να βγάλει εκατομμύρια δολάρια τώρα που οι Σαουδάραβες επιτρέπουν στις γυναίκες να οδηγούν και να γίνουν ιδιοκτήτριες αυτοκινήτων», δήλωσε η Sarah Leah Whitson, διευθύντρια Μέσης Ανατολής στο Human Rights Watch. «Οι εταιρείες πρέπει να μιλούν για αυτές τις γυναίκες που είναι άδικα στην φυλακή περιμένοντας να δικαστούν και των οποίων τα χρόνια ακτιβισμού έχουν δημιουργήσει μια προσοδοφόρα νέα αγορά για τις εταιρείες αυτοκινήτων».

Η PriceWaterhouseCoopers εκτιμά ότι η επίδραση της άρσης της απαγόρευσης είναι σημαντική. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξηθούν κατά 9% ετησίως και οι μισθώσεις (leasing) κατά 4% ετησίως έως το 2025. Μέχρι το 2020, προβλέπεται ότι περίπου το 20% των γυναικών στην χώρα θα οδηγεί. Η αγορά θα μπορούσε να αξίζει περίπου 30 δισεκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλια (περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το 2020.

Αυτό δεν περιλαμβάνει όλες τις άλλες επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν -ασφαλιστικές εταιρείες, μηχανικοί και άλλοι που χρειάζονται για να κρατήσουν περισσότερους οδηγούς στους δρόμους.

Στις 15 Μαΐου 2018, μόλις λίγες εβδομάδες πριν οι σαουδαραβικές Αρχές προχωρήσουν στην άρση της απαγόρευσης στις 24 Ιουνίου, ξεκίνησαν μια μαζική συντονισμένη καταστολή κατά του κινήματος των δικαιωμάτων των γυναικών. Έχουν συλλάβει τουλάχιστον 13 εξέχοντες ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και έχουν κατηγορήσει πολλούς από αυτούς για σοβαρά εγκλήματα που φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τον ακτιβισμό τους. Τουλάχιστον εννέα γυναίκες παραμένουν υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αν και ορισμένες αναμενόμενες κατηγορίες θα μπορούσαν να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 20 ετών. Οι εννέα γυναίκες είναι η Loujain al-Hathloul, η Aziza al-Yousef, η Eman al-Nafjan, η Nouf Abdelaziz, η Mayaa al Zahrani, η Hatoon al-Fassi, η Samar Badawi, η Nassema al-Sadah και η Amal al-Harbi.