Μεγάλη αναστάτωση στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αμερικής

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Με την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής ξεκινά η σημερινή 4η ημέρα της κληρικολαϊκής συνέλευσης, του κορυφαίου οργάνου της ελληνορθόδοξης εκκλησίας των ΗΠΑ, που πραγματοποιείται στην Βοστώνη, εν μέσω μεγάλης αναστάτωσης των εν Αμερική Ελληνορθοδόξων.

Ήδη από την πρώτη ημέρα της συνέλευσης, ο 90χρονος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στην εναρκτήρια ομιλία του εξέφρασε την λύπη του για τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και τις οργανωτικές ανεπάρκειες που παρατηρήθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια στην αρχιεπισκοπή.

Όπως είπε, ξεκίνησαν εις βάθος έλεγχοι στα οικονομικά και τις πρακτικές της αρχιεπισκοπής, ιδιαίτερα δε στα οικονομικά που σχετίζονται με την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν», που είχε καταστραφεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Οι εργασίες υπολογιζόταν να κοστίσουν περί τα 20 εκατ. δολάρια και έφτασαν να έχουν προϋπολογισμό κοντά στα 75 εκατ. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό χρέος της αρχιεπισκοπής ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου 7,5 εκατ. δολαρίων από την Alma Bank του ομογενούς Ευστάθιου Βαλιώτη, που ανακοινώθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες.

Η οικονομική κατάρρευση της αρχιεπισκοπής, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνορθόδοξη εκκλησία των ΗΠΑ υπό τον Δημήτριο, είχε οδηγήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να ζητήσει την παραίτηση του Δημητρίου, τον Μάιο.

Η κίνηση αυτή πυροδότησε εκ νέου την συζήτηση για αυτονομία της αρχιεπισκοπής από το Πατριαρχείο, με την ομογενειακή εκκλησία να είναι διχασμένη και πολυδιασπασμένη.

Σημειώνεται ότι η κληρικολαϊκή συνέλευση έχει την καταστατική αρμοδιότητα της αναθεώρησης της σχέσης της με το Πατριαρχείο, και ήδη από το 2002 είχε κάνει βήματα αυτονομίας, τα οποία όμως δεν επικυρώθηκαν ποτέ από το Φανάρι.

Μέχρι την Παρασκευή που ολοκληρώνονται οι εργασίες της συνέλευσης στην Βοστώνη, τα πράγματα μάλλον θα είναι πιο ξεκάθαρα.