Μέρισμα φτώχειας

φτώχεια

Οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο φτωχοί. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι ενώ στην αρχή της κρίσης, το 2010, οι πολίτες μπορούσαν να βάζουν στην άκρη έστω το 2,3% του εισοδήματός τους, από το 2012 ζουν από τις αποταμιεύσεις τους και παρ’ όλα αυτά μόνο μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα.

Το 2017 το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης έφθασε σε ύψος ρεκόρ 7,2%. Πιο συγκεκριμένα: Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών βρίσκονταν στα 115 δισ. ευρώ, οι δαπάνες τους έφθασαν τα 123 δισ., ήταν δηλαδή 7,2% υψηλότερες.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται σε έρευνα του Transnational Institut από το  Άμστερνταμ, η οποία εστιάζει στην φτώχεια στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και, πιο συγκεκριμένα, στην ολοένα και πιο δύσκολη πρόσβαση μεγάλου μέρους κυρίως του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού, σε βασικά είδη.

«Αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς. Με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα παλεύει εδώ και χρόνια να αποφύγει την χρεοκοπία. Μέτρα που επιβλήθηκαν από τους πιστωτές στην χώρα, η οποία από το 2008 στέκεται στα πόδια της με δυσκολία. Αυτό είχε σαρωτικές συνέπειες, όπως καταδεικνύει η έρευνα του TNI. Κατά συνέπεια, η φτώχεια στην ύπαιθρο είναι τόσο υψηλή, που δεν εξασφαλίζεται πλέον η επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν μεν, ωστόσο είναι συχνά εισαγόμενα και, άρα, ακριβότερα για πολλούς καταναλωτές».

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, περίπου το 40% του αγροτικού πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια. Όπως αναφέρει η μελέτη, η παροχή και πρόσβαση σε τρόφιμα έχει επιδεινωθεί ενώ η αιτία έγκειται στα μέτρα λιτότητας. Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει: «Όλα αυτά σημαίνουν για ένα νοικοκυριό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαντική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.To ποσοστό των νοικοκυριών, το οποίο δεν μπορεί να έχει κάθε δεύτερη μέρα κρέας ή ψάρι στο μενού, διπλασιάστηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης φτάνοντας το 14%, εκτιμά η μελέτη. Επίσης δεν μπορούν πλέον όλες οι οικογένειες με παιδιά να εξασφαλίσουν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: Ο αριθμός των νοικοκυριών με παιδιά που σε ημερήσια βάση δεν συμπεριλαμβάνουν στο οικογενειακό τραπέζι τροφές με πρωτεΐνες διπλασιάστηκε, αγγίζοντας το 9% του πληθυσμού». Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης ότι στις αγροτικές περιοχές η ανεργία εκτινάχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια από το 7% στο 25%, ενώ μόνο μεταξύ 2008 και 2013 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ύπαιθρο μειώθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο. Η επισιτιστική ανασφάλεια έτσι κατά την διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% που κυμαινόταν το 2008 στο 14% το 2016.

Όποιος θέλει να μάθει πόσο βαθιά είναι η απόγνωση για την πολιτική περικοπών πρέπει να ρωτήσει τους Έλληνες συνταξιούχους. Ειδικά στην επαρχία, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περικόψει περισσότερο τις συντάξεις, δεν βοηθά τους περισσότερους συνταξιούχους.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση. Και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει την σκληρή πολιτική λιτότητας. Οι προοπτικές για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται.