Το παγκόσμιο πρόβλημα με τα πλαστικά είναι ακόμα μεγαλύτερο από ό, τι νομίζουμε

Seal plastic

Αρκετές νέες ή πρόσφατες αναφορές υπογραμμίζουν τις ζημιές από τη μαζική κατανάλωση πλαστικών σε παγκόσμια κλίμακα και τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το κατωτέρω διάγραμμα παρουσιάζει μια εκπληκτική στατιστική που επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση: Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών αυξήθηκε σε πάνω από 400 εκατομμύρια τόνους το 2015.

Global Plastic Produstion

Αυτό έχει σημασία γιατί οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και πολλά άλλα απόβλητα προκαλούν ευρεία ζημιά στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα -όπως μας υπενθύμισε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Σκοτώνουν τεράστιο αριθμό θαλάσσιων ζώων (συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου θαλασσοπουλιών και 100.000 θαλάσσιων θηλαστικών ετησίως σε μία ευρέως αναφερόμενη εκτίμηση), υποβαθμίζουν το περιβάλλον τους και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.

Επίσης, μια πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση Marine Policy  που χρησιμοποιεί ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων για τα συντρίμματα των ωκεανών έδειξε ότι μια πλαστική σακούλα βρισκόταν σε βάθος σχεδόν δέκα χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Ρήγμα Mariana, υπογραμμίζοντας το εύρος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Μια μεγάλη συλλογή από ιστορίες και εκπληκτικές φωτογραφίες στην τελευταία έκδοση του National Geographic έδωσε νέα προσοχή στο θέμα.

Και η έκθεση του ΟΟΣΑ στις 24 Μαΐου εξετάζει τρόπους για την προώθηση της ανακύκλωσης και των εμποδίων στην υιοθέτησή της. Αναφέρει στοιχεία που δείχνουν ότι σε όλο τον κόσμο ανακυκλώνεται μόνο το 14% με18% των απορριμμάτων πλαστικών, το 24% υφίσταται θερμική επεξεργασία και το υπόλοιπο απορρίπτεται σε χώρους υγειονομικής ταφής, σε ανοικτή καύση ή εισέρχεται στο περιβάλλον μέσω «ανεξέλεγκτης απόρριψης» και άλλων μέσων .

Αλλά το θέμα είναι σημαντικό και σε σχέση με την ενέργεια: Τα πλαστικά αποτελούν σημαντική πηγή ζήτησης πετρελαίου. Επί του παρόντος αντιπροσωπεύουν περίπου το 4% - 8% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά τον ΟΟΣΑ.

Η πετροχημική παραγωγή γενικότερα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μπορεί να μην φτάσει στο ανώτατο όριο για δεκαετίες, ακόμα και όταν η μεγαλύτερη αποδοτικότητα και η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων θα φέρουν μια κορύφωση στην ζήτηση πετρελαίου για μεταφορά πιο κοντά στο σήμερα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι διάφορες πολιτικές, όπως οι αυστηροί περιορισμοί στις πλαστικές σακούλες, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έως το 2040, σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις.

Το πρόβλημα είναι όντως τεραστιο: «Μέχρι τα μέσα του αιώνα, εκτιμάται ότι ο ωκεανός θα μπορούσε να έχει περισσότερο πλαστικό από ψάρια μετρούμενα κατά βάρος», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: https://www.axios.com/white-house-opioid-ad-push-engage-enrage-59fec815-72af-459b-9c4d-7d46829913af.html