Πλημμυρίζουν την Ευρώπη με κοκαΐνη

ναρκωτικά

Διάφοροι δείκτες, συμπεριλαμβανομένων της παρακολούθησης των αστικών λυμάτων, των κατασχέσεων, καθώς και στοιχεία σχετικά με την τιμή και την καθαρότητα, υποδηλώνουν ότι η διαθεσιμότητα κοκαΐνης μπορεί να έχει αυξηθεί εκ νέου σε τμήματα της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με την "Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017", που συνέταξε  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, οι κατασχέσεις της κοκαΐνη αυξήθηκαν στα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης προς τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

Στην Ευρώπη η κοκαΐνη κυκλοφορεί σε δύο μορφές: Η ευρύτερα διαδεδομένη είναι η κοκαΐνη σε σκόνη (ή μορφή άλατος), ενώ λιγότερο διαδεδομένο είναι το κρακ (ελεύθερη βάση), μια μορφή της ουσίας που καπνίζεται. Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα της κόκας. Η ουσία παράγεται κυρίως στην Βολιβία, την Κολομβία και στο Περού. Η κοκαΐνη μεταφέρεται στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους,συμπεριλαμβανομένων επιβατικών πτήσεων, εμπορικών πτήσεων, ταχυδρομικών υπηρεσιών, ιδιωτικών αεροσκαφών, θαλαμηγών και εμπορευματοκιβωτίων θαλάσσιων μεταφορών. Εκτιμάται ότι η αξία της λιανικής αγοράς κοκαΐνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε τουλάχιστον 5,7 δισεκατ. ευρώ.

Συνολικά, το 2015 αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί τις 87.000 κατασχέσεις κοκαΐνης. Το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία αντιπροσωπεύουν από κοινού το 78 % των εκτιμώμενων 69,4 κατασχεθέντων τόνων. Η κατάσταση παραμένει σχετικά σταθερή από το 2007, παρότι τόσο ο αριθμός κατασχέσεων όσο και οι κατασχεθείσες ποσότητες αυξήθηκαν από το 2014 έως το 2015. Ενώ η Ισπανία (22 τόνοι) παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης, το Βέλγιο (17 τόνοι) και η Γαλλία (11 τόνοι) κατάσχεσαν πολύ μεγάλες ποσότητες το 2015, ενώ το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πορτογαλία ανέφεραν αξιοσημείωτες αυξήσεις των
κατασχεθεισών ποσοτήτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, οι αναπροσαρμοσμένες τάσεις υποδηλώνουν μικρή αύξηση της καθαρότητας της κοκαΐνης το 2015.

Στατιστική ανάλυση των διαχρονικών τάσεων της χρήσης κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο από νεαρούς ενήλικες μπορεί να γίνει μόνο για μικρό αριθμό χωρών και τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες τάσεις. Τόσο η Ισπανία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ανοδική τάση έως το 2008, οπότε και σταθεροποιήθηκε ή άρχισε να φθίνει (διάγραμμα 2.3). Παρότι σε χαμηλότερα επίπεδα, στην Γαλλία παρατηρείται ανοδική τάση, με την επικράτηση της κοκαΐνης να ξεπερνά για πρώτη φορά το 2 % το 2014. Στατιστικά, η έρευνα του 2015 στην Γερμανία έδειξε μείωση της επικράτησης κοκαΐνης, η οποία είχε παραμείνει σταθερή στο διάστημα από το 2000 έως το 2009.

Τα στοιχεία από τις αναλύσεις αστικών λυμάτων για την ανίχνευση καταλοίπων κοκαΐνης που διεξήχθησαν στο πλαίσιο μελέτης σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις συμπληρώνουν τα ευρήματα των ερευνών στον γενικό πληθυσμό. Η ανάλυση λυμάτων παρέχει πληροφορίες σχετικά με την συλλογική κατανάλωση καθαρών ουσιών σε μια κοινότητα, τα δε αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τις εκτιμήσεις επικράτησης από τις εθνικές έρευνες στον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης λυμάτων παρουσιάζονται ως τυποποιημένες ποσότητες (φορτία μάζας) καταλοίπων της ουσίας ανά 1.000 κατοίκους ανά ημέρα. Σύμφωνα με ανάλυση το 2016, τα υψηλότερα φορτία μάζας βενζοϋλεκγονίνης —του κύριου καταλύτη της κοκαΐνης— βρέθηκαν σε πόλεις του Βελγίου, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πολύ χαμηλά επίπεδα βρέθηκαν στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Από τις 33 πόλεις οι οποίες διαθέτουν στοιχεία για το 2015 και το 2016, 22 ανέφεραν αύξηση,4 μείωση και 7 σταθερή κατάσταση.

Σταθερές ή ανοδικές διαχρονικές τάσεις αναφέρονται για τις περισσότερες από τις 13 πόλεις που διαθέτουν στοιχεία για το 2011 και το 2016...