Πόλεμο στα fake news ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, fake news, ψηφιακή πολιτική

Κώδικα ορθής πρακτικής των πληροφοριών στο διαδίκτυο που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση. Πρόκειται για ένα μόνο από τα μέτρα, που δρομολογεί η ΕΕ και ανακοινώθηκαν στις 26 Απριλίου 2018, με στόχο την καταπολέμηση της διασποράς ψευδών ειδήσεων online.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει ως παραπληροφόρηση τις «αποδεδειγμένα ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που δημιουργούνται, παρουσιάζονται και διαδίδονται για οικονομικό όφελος ή για τη σκόπιμη παραπλάνηση του κοινού και που ενδέχεται να βλάψουν το κοινό συμφέρον».

Στην σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή αναφέρεται στις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση Facebook και Cambridge Analytica για την οποία σημειώνει ότι κατέδειξε το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα σε ένα εκλογικό πλαίσιο.

Στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 83% όσων απάντησαν δήλωσαν ότι οι ψευδείς ειδήσεις συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες ανησυχίες, η Επιτροπή προτείνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται ο «Κώδικας ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση». Έως τον Ιούλιο και ως πρώτο βήμα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να αναπτύξουν και να ακολουθούν κοινό κώδικα ορθής πρακτικής προκειμένου να εξασφαλίζουν διαφάνεια σχετικά με το χρηματοδοτούμενο με χορηγία περιεχόμενο, ιδίως την πολιτική διαφήμιση, καθώς και να περιορίζουν τις επιλογές στόχευσης για την πολιτική διαφήμιση και να μειώνουν τα έσοδα των διακινητών παραπληροφόρησης.

Για τα παραπάνω θέματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συγκαλέσει ένα πολυμερές φόρουμ, με στόχο να προσφέρει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών, της βιομηχανίας διαφήμισης και των μεγάλων διαφημιστών, και να εξασφαλιστεί η δέσμευση για συντονισμό και ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Το πρώτο αποτέλεσμα των εργασιών του φόρουμ θα πρέπει να είναι ο κώδικας πρακτικής σε επίπεδο ΕΕ για την παραπληροφόρηση, ο οποίος πρόκειται να δημοσιευτεί έως τον Ιούλιο του 2018 και να εφαρμοστεί από τότε και στο εξής, με σκοπό να υπάρξει μετρήσιμος αντίκτυπος έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Έως το Δεκέμβριο του 2018, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η έκθεση θα εξετάσει, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω δράσης για να διασφαλιστεί η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων που περιγράφονται.

Ένα άλλο μέτρο, που εισηγείται η Επιτροπή είναι η δημιουργία ανεξάρτητου ευρωπαϊκού δικτύου φορέων εξακρίβωσης γεγονότων. Το δίκτυο θα καθιερώσει κοινές μεθόδους εργασίας, θα ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές και θα εργάζεται με στόχο την ευρύτερη δυνατή κάλυψη διορθώσεων ειδήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΟΙ ONLINE ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίσης, οι νέοι κανόνες για τις online πλατφόρμες θα βελτιώσουν την λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκαιο, διαφανές και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις και τους εμπόρους όταν χρησιμοποιούν online πλατφόρμες. Επιχειρήσεις όπως τα ξενοδοχεία, οι έμποροι που πωλούν στο διαδίκτυο, εκείνοι που αναπτύσσουν ψηφιακές εφαρμογές και άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις που βασίζονται στις μηχανές αναζήτησης για να προσελκύσουν επισκεψιμότητα στους ιστότοπούς τους είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα επωφεληθούν από τους νέους κανόνες της ΕΕ.
 

Πηγή: https://ec.europa.eu/commission/news/disinformation-and-online-platforms-2018-apr-26_el και ΣΕΠΕ.