Πώς η Ταϊλάνδη έγινε μία μεγάλη χωματερή ηλεκτρονικών αποβλήτων

ηλεκτρονικά απόβλητα

Η Ταϊλάνδη έχει γίνει  μία από τις μεγαλύτερες χωματερές ηλεκτρονικών αποβλήτων στο κόσμο. Ένα εργοστάσιο που βρίσκεται νότια της Μπανγκόκ στην επαρχία Samut Prakan, έχει γίνει το σύμβολο του χάους που έχει προκληθεί στη χώρα απο τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (WEEE ή ηλεκτρονικά απόβλητα) που στέλνουν οι  αναπτυγμένες χώρες στην Ταϊλάνδη.

 

Πρόσφατα το εργοστάσιο αυτό έκλεισε  για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με την εισαγωγή των αποβλήτων. Οι αρχές όταν το επισκέφτηκαν, βρέθηκαν μπροστά σε ένα βουνό ηλεκτρονικών αποβλήτων: παλιοί εκτυπωτές Dell και HP, εκτός χρήσης τηλεοράσεις Daewoo και βουνά πληκτρολογίων και  φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων - όλα  από ξένες χώρες και ιδιαίτερα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

Το εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί, όταν η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της στα ξένα απόβλητα και ιδιαίτερα στα πλαστικά. Οι κινεζικές εταιρείες του κλάδου προσπάθησαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές του και έτσι άνοιξαν  περίπου 100 εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων στην Ταϊλάνδη, σε διάστημα λόγων μηνών. Αποτέλεσμα; Στους πρώτους πέντε μήνες του χρόνου, οι εισαγωγές ηλεκτρονικών αποβλήτων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 37.000 τόνους σε σχέση με πέρυσι.

 

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται  προκειμένου να απομονώσουν τα  πολύτιμα μέταλλα που υπάρχουν στις συσκευές,  χαρακτηρίζονται "τρομακτικές" . Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, οι συσκευές  συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών, καίγονται σε αποτεφρωτήρες, εκθέτοντας το νερό, τον αέρα και τα εδάφη σε τοξικούς ρύπους.

 

Αν και τέτοιες πρακτικές αυξάνονται σε ολόκληρη την Ασία, η ήπειρος δεν κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης χωματερής για ηλεκτρονικά απόβλητα . Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, σε πολλές αφρικανικές χώρες, εκ των οποίων η σημαντικότερη είναι η Νιγηρία, καταλήγει μεγάλος όγκος ηλεκτρονικών αποβλήτων.