Πώς θα είναι τα ελεγχόμενα κέντρα μεταναστών

στρατόπεδα μεταναστών

Και ενώ όλοι μιλούν για τα "ελεγχόμενα κέντρα" των προσφύγων κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σαφήνεια για τον χαρακτήρα τους. Ίσως διότι και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε αποφάσεις για το ποια θα είναι η μορφή τους. Αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να θεωρούν ότι αυτά τα στρατόπεδα δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά μια παραλλαγή των "hotspots" που δημιουργήθηκαν το 2015-16. 

"Η διαφορά [μεταξύ των δύο όρων] είναι κυρίως σημασιολογική, επειδή η Ιταλία έχει κακές αναμνήσεις από αυτά τα hotspots", εξήγησε μια γαλλική πηγή. Τα "Hotspots" έχουν πράγματι επικριθεί επειδή ήταν ανοιχτά και άφηναν τους μετανάστες ελεύθερους να μετακινηθούν και να φύγουν.

Η υπουργός  Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας,  Nathalie Loiseau,όταν ρωτήθηκε αν τα κέντρα θα είναι ερμητικά κλειστά, απάντησε: "Δεν  θα είναι κλειστά κέντρα, αλλά Κέντρα από τα οποία οι μετανάστες δεν θα  μπορούν να φύγουν". Για άλλη μια φορά, όλα καταλήγουν στη σημασιολογία.

Το σίγουρο είναι ότι στην ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για αυτά τα "ελεγχόμενα κέντρα", καθώς  η ίδρυση και η χρηματοδότηση τους δεν έχουν ληφθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προς το παρόν η απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής αποτελεί "κενό γράμμα" αφού όλα μπορούν να ανατραπούν κατά τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Σκοτάδι επικρατεί και για την περίπτωση των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, από την μια πλευρά, και της Γερμανίας από την άλλη. Σήμερα, η νομική ρύθμιση που προκύπτει απο τον κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη χώρα της άφιξης του μετανάστη είναι εκείνη που θα δεχθεί  την καταχώριση της αίτησης ασύλου, παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, οι συζητήσεις τόσο  για τα "ελεγχόμενα κέντρα" όσο και για τον κανονισμό του Δουβλίνου θα επαναληφθούν σύντομα. Σημειώνεται ότι η  μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου αποτελεί μια  εγγύηση για τις χώρες του Visegrad.