Προσφυγικός πονοκέφαλος

σαλβινι

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας κλείνει τα σύνορα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη απέλαση 116 μεταναστών από την Αφρική με βάση παλαιότερη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης με το Μαρόκο. Οι αφρικανοί μετανάστες παραδόθηκαν, σε μικρές ομάδες, στη συνοριοφυλακή του Μαρόκου. Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι είναι η πρώτη φορά που οι ισπανικές αρχές εφαρμόζουν αυτή τη διαδικασία του επείγοντος. Η Ιταλία παίζει ένα άσχημο παιχνίδια με τους διασωθέντες πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα οι ροές παραμένουν σταθερά υψηλές. Η  Γερμανία προσπαθεί να υποβαθμόσει το θέμα σε διμερές για αυτό έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες για επαναπροώθηση προσφύγων με την Ισπανία και την Ελλάδα –αντίστοιχη συμφωνία επιδιώκει να συνάψει και με την Ιταλία. Πρόκειται όμως για μια ουσιαστική λύση στο προσφυγικό;
Οι διμερείς συμφωνίες έχουν προς το παρόν μάλλον συμβολική διάσταση. καθώς το πρακτικό όφελος  φαίνεται να είναι μόνο πολιτικό για την Γερμανία ενώ ταυτόχρονα είναι μία απόδειξη της αδυναμίας να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση.
Ενδεικτική είναι η στάση του Σαλβίνι, ο οποίος  δεν έχει ενδοιασμούς από τη μία πλευρά να απευθύνει τελεσίγραφο για νέους κανόνες διαμοιρασμού (των προσφύγων) στην αρμόδια ομάδα εργασίας της ΕΕ και από την άλλη πλευρά να λέει ότι συμπλέει στο μεταναστευτικό με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο θέλει να συναντήσει σε λίγες μέρες. Ειδικά ο Όρμπαν δηλώνει ότι είναι αντίθετος με κάθε απόπειρα διαμοιρασμού των προσφύγων, αλλά αυτό δεν ενοχλεί τον Σαλβίνι.Στόχος του είναι μία πολιτική μηδενικής ανοχής στα πρότυπα της Αυστραλίας.
Πλέον, η αδυναμία να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση είναι εμφανής καθώς στις συνόδους κορυφής οι ευρωπαίοι εταίροι διακηρύσσουν πανηγυρικά την αλληλεγγύη και την κοινή ευθύνη τους για το προσφυγικό, αλλά επί του πρακτέου δεν αλλάζει τίποτα. Οι παράκτιες χώρες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
Η Μέρκελ  αναζητά ματαίως την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά ακόμη και μέσα στην κυβέρνησή της δεν είναι όλοι πρόθυμοι να της την δώσουν. Η έντονη διαμάχη αρχές του περασμένου Ιουλίου με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για την απώθηση των αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναληφθεί, παρά το modus vivendi που βρέθηκε μεταξύ τους.
Οι ενδείξεις ότι το προσφυγικό μπορεί να προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις πυκνώνουν καθώς η η Ρώμη απειλεί να παγώσει τις εισφορές στα ευρωπαϊκά ταμεία αν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς αρχίζουν να εμπλέκονται και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η εμπλοκή της Αλβανίας στην περιπλάνηση των "180" επανέφερε το σενάριο για την κατασκευή στρατοπέδων υποδοχής στην γειτονική χώρα που όμως είχε διαψευστεί. Το γεγονός ότι το θέμα επανήλθε προκαλεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με τα ανταλλάγματα που έχουν ζητήσει τα Τίρανα απο τις Βρυξέλλες  και το Βερολίνο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτά αφορούν την πορεία των ενταξιακών τους διαπαγματεύσεων.
Σημειωνεται ότι τελικά ,οι περίπου 180 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κατάνης, μετά από δώδεκα ημέρες αναμονής. Οι περισσότεροι από αυτούς θα φιλοξενηθούν στην Ιταλία, σε κέντρα της καθολικής Εκκλησίας. Οι υπόλοιποι αναμένονται στην Αλβανία και στην Ιρλανδία. Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ δέχεται μετανάστες και πρόσφυγες. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση της Ρώμης ευχαρίστησε και επίσημα εκείνη των Τιράνων.

Η όλη υπόθεση, όμως, οδήγησε και σε μια άλλη εξέλιξη: οι εισαγγελείς της Σικελίας έκαναν γνωστό, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του υπουργού εσωτερικών και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Τα αδικήματα στα οποία γίνεται αναφορά είναι παράνομη σύλληψη, στέρηση ελευθερίας και κατάχρηση εξουσίας. Οι δικαστικοί έχουν ήδη συναντηθεί με στενούς συνεργάτες του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών της ιταλικής πρωτεύουσας.