Εισοδηματικές συνταγές για... δισεκατομμυριούχους και φτωχούς

Ανισότητα

Οι αριθμοί συγκλονίζουν καθώς αναδεικνύουν το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο πλανήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου στον κόσμο που δημοσιοποίησε με την ετήσια έκθεσή της η Oxfam, το 82% του πλούτου που παράχθηκε το 2017 πήγε  «στο πλουσιότερο 1%». Σήμερα, 42 άνθρωποι έχουν περιουσία που αναλογεί στην αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν οι μισοί άνθρωποι του πλανήτη. Σε 12 μήνες, η περιουσία αυτής της «ελίτ ομάδας» δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 762 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ τα τελευταία 10 χρόνια μεγεθύνεται με ρυθμό 12% ετησίως. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι στην Ινδονησία, τέσσερα άτομα έχουν περισσότερα κεφάλαια από τα 100 εκατομμύρια φτωχότερους Ινδονήσιους. Η Oxfam υποστηρίζει ότι 700 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα ήταν  φτωχοί αν είχαν επωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι πλουσιότεροι πολίτες.

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ…

Και πώς οι πλούσιοι καταφέρνουν να διογκώνουν τις περιουσίες τους ακόμα και σε περιόδους κρίσης; Η ανατίμηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων είναι μια εκδοχή. Η άλλη είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση. Η πιο αποδοτική και η πιο άμεση, είναι τα μερίσματα. Σύμφωνα με μελέτη της Oxfam, η οποία αφορούσε στην κατανομή των ωφελημάτων των μεγαλύτερων γαλλικών εταιριών που συνθέτουν τον χρηματιστηριακό δείκτη CAC40, πάνω από τα δύο τρίτα (67,4%) των κερδών των εταιρειών αυτών από το 2009 μέχρι σήμερα διατέθηκαν στους μετόχους. Πρόκειται για μια στρατηγική που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς στην δεκαετία του 2000 λιγότερο από το ένα τρίτο των κερδών διανεμήθηκαν σε μερίσματα.

…ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ…

Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της άνισης κατανομής είναι οι εργαζόμενοι καθώς οι αυξήσεις στους μισθούς αλλά και οι επενδύσεις που θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας περιορίζονται συνεχώς ως ποσοστό των κερδών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν οι εταιρείες του CAC40 είχαν διατηρήσει τα μερίσματα που διένειμαν για την χρήση του 2016 στο ίδιο επίπεδο των μερισμάτων του 2009, τότε οι εργαζόμενοι των εταιριών του σε ολόκληρο το κόσμο θα είχαν δει το εισόδημά τους να αυξάνεται κατά  2.000 ευρώ ετησίως.

Αλλά και οι επενδύσεις δεν αυξάνονται αναλογικά με την κερδοφορία καθώς το ποσοστό των κερδών που διατίθενται για αυτές προσαρμόζεται στις ανάγκες των… μερισμάτων. Για παράδειγμα, το 2011 οι μεγάλες γαλλικές εταιρίες, παρά την μείωση των κερδών τους κατά 1%, διένειμαν μέρισμα αυξημένο κατά 11%, ενώ μείωσαν τις επενδύσεις κατά 38%.

…ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ

Η ανισότητα διευρύνεται και από τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των «golden boys» και των απλών εργαζομένων στις  γαλλικές εταιρίες του CAC40, οι αμοιβές των επικεφαλής είναι 119 φορές μεγαλύτερες από εκείνες του μέσου εργαζόμενου σε αυτές, και ο ελάχιστος ετήσιος μισθός των επικεφαλής είναι στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η «συνταγή» για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των μετόχων, είναι οι managers να περικόπτουν μισθούς και αμοιβές των προμηθευτών, και να πολλαπλασιάζουν τις τεχνικές αποφυγής των φόρων με θυγατρικές που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.