Η Έξοδος του Μωυσή και η έξοδος του κ. Τσίπρα

Τσίπρας

Τελικά, όλα δείχνουν ότι το μοναδικό κέρδος της κυβέρνησης που αποκόμισε από τους δανειστές είναι το δικαίωμα που της παραχώρησαν να αναγγείλει το τέλος του [δικού της] Μνημονίου.

Η τελευταία αξιολόγηση κλείνει αφού η ελληνική πλευρά συμφώνησε να προχωρήσει άμεσα στα προαπαιτούμενα, ανάμεσα στα οποία το κούρεμα των συντάξεων από τις αρχές του νέου χρόνου, και να αποδεχθεί το ασφυκτικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αντίθετα, εξακολουθεί να είναι με "άδειο το καλάθι" του χρέους, καθώς όλα δείχνουν ότι όλα παραμένουν ανοικτά και το καλύτερο που μπορεί να πετύχει είναι κάποιες διαχειριστικές διευκολύνσεις διάχυσης του κόστους εξυπηρέτησης σε βάθος χρόνου. Εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο είπε σχετικά με το χρέος:

"Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup. Οι συζητήσεις αυτές, όμως, δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa. Υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Eurogroup του περασμένου Ιούνη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Όσο, όμως, και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας. Επομένως, εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή λύση στο ήδη ευνοϊκό πλαίσιο που έχει περιγραφεί. Καθώς αυτή είναι η τελευταία προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής που, ήδη, καταγράφεται".

Υπο μια έννοια η αγωνία του πρωθυπουργού είναι ότι ως άλλος Μωυσής να καταφέρει  εξαγγείλει την… έξοδο. Αλλά δυστυχώς, όπως φάνηκε και από την στάση της Γερμανίας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον βιβλικό Μωϋσή που είχε την εύνοια του Θεού του, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τον «Γερμανό Θεό» να τον λυπηθεί, και έτσι το μόνο που του απομένει είναι η... εξαγγελία.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τα ρεπορτάζ του ξένου Τύπου που αφορούν στην Ελλάδα. Σε  κείμενο υπό τον τίτλο "Συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, ο Ιούνιος είναι ο μοιραίος μήνας για τον Τσίπρα" της "Handelsblatt" αναφέρεται ότι: "Με την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ο Τσίπρας θα υλοποιούσε την προεκλογική υπόσχεσή του να απελευθερώσει την χώρα από τα δεσμά του δόγματος λιτότητας. Αυτό θα συνιστούσε πολιτικό θρίαμβο για τον ίδιο, τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα ήδη το ερχόμενο φθινόπωρο"

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη δρόμο μπροστά του: "Τώρα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Το επόμενο βήμα είναι μια έκτακτη συνεδρίαση ή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup,  η οποία καλείται να αξιολογήσει στις αρχές της εβδομάδας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Την επόμενη Πέμπτη ακολουθούν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Στην συνέχεια το μπαλάκι περνά και πάλι στην Αθήνα: Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από την Βουλή τα αναγκαία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων νομοσχέδια. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα, πριν το επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Λόγω των επικείμενων θερινών διακοπών πολλών κοινοβουλίων, η ημερομηνία αυτή θεωρείται η τελευταία ευκαιρία εάν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμπρόθεσμα μέχρι τις 20 Αυγούστου. Έτσι ο Ιούνιος εξελίσσεται για τον Τσίπρα σε μήνα που μπορεί να κρίνει το πολιτικό του μέλλον".

Στο άλυτο θέμα του ελληνικού χρέους εστιάζει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Παραπέμποντας στην ξεχωριστή δήλωση του ΔΝΤ το βράδυ του Σαββάτου, η εφημερίδα σημειώνει ότι οι θεσμοί απέχουν ακόμη πολύ από την επίτευξη συμφωνίας στο μείζον αυτό ζήτημα:

"(Σύμφωνα με το Ταμείο) Οι συζητήσεις για τις αναγκαίες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους συνεχίζονται […]. Οι Ευρωπαίοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν εάν θα υπαναχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό έναντι του Ταμείου ή εάν θα προτιμήσουν να μην συμμετέχει τελικά το Ταμείο πλήρως". Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα, "το ερώτημα αυτό παραμένει εδώ και καιρό αναπάντητο επειδή ορισμένες σκληροπυρηνικές χώρες, όπως η Γερμανία, δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν ούτε το ένα ούτε το άλλο".

"Νέα μέτρα περικοπών - Ελλάδα και πιστωτές ανακοινώνουν συμφωνία", επιγράφεται σχετική δημοσίευση στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που σημειώνει: "Τον Αύγουστο εκπνέει το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Τι θα ακολουθήσει μετά; Προφανώς η χώρα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της".