Χάνουν δισ. οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές από τις κυρώσεις στο Ιράν

κυρώσεις, Ιράν, ΕΕ

Ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ που σηματοδοτεί η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για απόσυρση από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, μπορεί να επιφέρει πλήγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κολοσσοί έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο Ιράν και τώρα τρέμουν μη τα χάσουν. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα «κάνουν τα πάντα» για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος. Όμως τα όπλα που έχει ο Τραμπ είναι ισχυρά. Το σημαντικότερο είναι ο αποκλεισμός από την αγορά των ΗΠΑ όλων των επιχειρήσεων που καταστρατηγούν τις κυρώσεις.

 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με συμφέροντα στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι «αδύνατο να κρυφτούν από τον αστυνομικό του κόσμου», δήλωσε ο Jacques Hogard, ο οποίος διαχειρίζεται μια διεθνή εταιρεία συμβούλων. «Οι μεγάλες εταιρίες δεν μπορούν  να παρακάμψουν τις κυρώσεις», δήλωσε στην AFP. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έδωσε στις εταιρείες περιθώριο 90 έως 180 ημερών για να καταργήσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις με το Ιράν, ενώ τους απαγόρευσε να υπογράψουν νέες. Και οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται με τις κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, την  BNP Paribas, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 8,9 δισ. δολαρίων διότι το 2014 έσπασε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και άλλων χωρών. Αλλά και η  Deutsche Bank πλήρωσε χρηματικά πρόστιμα ύψους 258 εκατομμυρίων δολαρίων για επιχειρηματικές συναλλαγές με το Ιράν και την Συρία.

 

Τώρα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έσπευσαν να αξιοποιήσουν την άρση των οικονομικών κυρώσεων βρίσκονται εγκλωβισμένες σε συμφωνίες με σκληρές ρήτρες. Η Airbus, η Siemens, η Total, η PSA, η Renault, η Peugeot, η φαρμακευτική Sanofi και η Fincantieri, συγκαταλέγονται μεταξύ των πολυεθνικών που ξεκίνησαν δουλειές στο Ιράν. Αψευδής μάρτυρας του μεγέθους των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με το Ιράν είναι τα στοιχεία του ισοζυγίου. Σύμφωνα με αυτά, το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ιράν σχεδόν τριπλασιάστηκε σε λιγότερο από τρία χρόνια και αυξήθηκε από 7,7 δισ. ευρώ το 2015 σε 21 δισ. ευρώ το 2017.Η  Γερμανία εξήγαγε προϊόντα αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ιράν το 2017, η  Ιταλία 1,7 δισ. ευρώ και η Γαλλία 1,5 δισ. ευρώ.

 

Ήδη , ορισμένες σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Airbus -η οποία έχει συμφωνήσει να πουλήσει στο Ιράν αεροσκάφη αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ- ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα συμμορφωθούν με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η γαλλική εταιρία ενέργειας Total, η οποία είχε συμφωνήσει  να επενδύσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν μαζί με την κινεζική CNPC για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού πεδίου South Pars, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα ζητήσει εξαίρεση από τις νέες κυρώσεις.