Δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από Καναδά, Μεξικό και ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ

Χάλυβας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επιβάλλει αυστηρούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από τρεις από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους -τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εμπορικές κυρώσεις, 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το εισαγόμενο αλουμίνιο, θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα. ώρα Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, σε δημοσιογράφους σήμερα, σχολιάζοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

Η ανακοίνωση έθεσε αμέσως τον κίνδυνο των αντιποίνων έναντι των αμερικανικών προϊόντων.

Ο Trump ανακοίνωσε τον Μάρτιο δασμούς για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου με ισχύ σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά είχε χορηγήσει εξαιρέσεις σε μερικούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, το Μεξικό και η ΕΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών στις οποίες χορηγήθηκε εξαίρεση, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεπλάκησαν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της διοίκησης σχετικά με την κατάσταση της εγχώριας παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου Οι διαπραγματεύσεις αυτές είχαν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, 1η Ιουνίου 2018.

Ο Trump επέβαλε τα κυρώσεις σχετικά με τον χάλυβα και το αλουμίνιο βάσει ενός νόμου του 1962 που δίνει στον πρόεδρο ευρεία εξουσία να αυξήσει ή να μειώσει τους δασμούς για αγαθά που κρίνονται κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια.

«Πιστεύουμε ότι χωρίς ισχυρή οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος στους δημοσιογράφους.

Η ανακοίνωση του Trump ανέβασε τις αμερικανικές μετοχές χάλυβα και αλουμινίου επειδή οι αντίστοιχες εταιρείες αυτές επωφελούνται από τις κυρώσεις έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους. Η U.S. Steel σημείωσε άνοδο 3%. Αλλά η ευρύτερη αγορά βυθίστηκε εξαιτίας των φόβων περί εμπορικού πολέμου. Ο δείκτης Dow στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε περίπου 200 μονάδες.

Η Ευρώπη είχε υποσχεθεί ταχεία αντίποινα αν χτυπήσει με τις εμπορικές κυρώσεις και είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε γρήγορα να ανταποκριθεί με δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα όπως ουίσκι μπέρμπον, μοτοσικλέτες, υφάσματα τζιν, τσιγάρα, χυμό κράνμπερι και φυστικοβούτυρο. Για την ώρα πάντως, παραπέμπει την υπόθεση στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαρακτήρισε τους δασμούς ως απολύτως απαράδεκτους και την σημερινή ημέρα ως «μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο».

Η εξάλειψη των εξαιρέσεων για τον Καναδά και το Μεξικό, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να περιπλέξει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη NAFTA. Ο Καναδάς είχε δεσμευτεί επίσης να κάνει αντίποινα.

«Εάν επιβληθούν περιορισμοί στα καναδικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, ο Καναδάς θα λάβει μέτρα για την υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων και των εργαζομένων του», είχε δηλώσει ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland τον Μάρτιο. Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας του Μέξικο, Ildefonso Guajardo είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι τα αντίποινα ήταν μια από τις υπάρχουσες επιλογές.

Οι συνομιλίες της NAFTA ήταν ένας παράγοντας στην απόφαση της διοίκησης να χορηγήσει απαλλαγές στον Καναδά και το Μεξικό από τα τιμολόγια χάλυβα και αλουμινίου. Αλλά ο Ross δήλωσε την Πέμπτη ότι αυτές οι συνομιλίες ‘διαρκούν περισσότερο από όσο ελπίζαμε».

Ο Καναδάς και η ΕΕ ήταν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση την αξία του πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία το αμερικανικoύ Υπουργείου Εμπορίου, όπως τα δημοσιεύει το BBC. Το Μεξικό ήταν το τρίτο μεγαλύτερο, πίσω από τη Νότια Κορέα.

Steel imports in USA

Σύμφωνα με το CNN Money, οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν επίσης την δυνατότητα επιβολής νέων δασμών στα αυτοκίνητα. Την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση Trump ανακοίνωσε ότι ερευνά για το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων πλήττουν την αμερικανική εθνική ασφάλεια, θέτοντας τα θεμέλια για μια άλλη εμπορική μάχη.

Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να βλάψει το Μεξικό, τον Καναδά, την Γερμανία και την Ιαπωνία.