Το δολάριο και το Πεκίνο

ομόλογο

Τι θα γίνει έαν η Κίνα αρχίσει να πουλά ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου;Η  Κίνα, σήμερα έχει στα η θησαυροφυλάκια  της  αμερικανικά χρεόγραφα αξίας 1,1 τρις δολαρίων. Η μαζική πώληση αμερικανικών ομολόγων θα ήταν ο μόνος τρόπος για να απαντήσουν στους δασμούς Τραμπ και να βλάψουν οικονομικά την υπερδύναμη.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που ενδεχομένως οι Κινέζοι να επιλέξουν αυτό το δρόμο: η συνεχής πτώση της ισοτιμίας του γουάν. Η πώληση αμερικανικών ομολόγων θα ενίσχυε σημαντικά το εγχώριο νόμισμα. Οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία και όχι μόνο θα ήταν απρόβλεπτες.

Πάντως η Μόσχα έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα. Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία «ξεφορτώθηκε» το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που διακρατούσε. Ενώ τον Μάρτιο βρισκόταν στη 16η θέση της κατάταξης των χωρών που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 96 δις δολαρίων στα ταμεία της, πλέον δεν έχει στην κατοχή της πάνω από 15 δις.

Οι λόγοι που η Ρωσία «ξεφορτώθηκε» μαζικά αμερικανικά ομόλογα είναι πολλοί. Καταρχήν οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο σε βάρος ρώσων επιχειρηματιών και ρωσικών εταιριών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας. Η Μόσχα ανησυχεί ότι ενδεχομένως να μπορούσε να επηρεαστεί μελλοντικά και η αγοραπωλησία αμερικανικών ομολόγων. Πέραν αυτού η πώληση αμερικανικών ομολόγων ενισχύει το ρούβλι που υπό το βάρος της πίεσης των κυρώσεων απώλεσε σημαντικό μέρος της αξίας του. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι εδώ και καιρό η Μόσχα επιχειρεί ούτως ή άλλως να «απεξαρτηθεί» από το δολάριο, επενδύοντας, κυρίως, στο χρυσό.

Ορισμένοι αναλυτές αξιολογούν την απόφαση της Ρωσίας όμως και ως μια στοχευμένη επίθεση στην αχίλλειο πτέρνα των ΗΠΑ. Διότι μολονότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και η ανεργία βρίσκεται με μόλις 4% σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ο Τραμπ προχωρά σε μείωση της φορολογίας με παράλληλη αύξηση των δαπανών. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το αμερικανικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα επόμενα χρόνια το ένα τρις δολάρια.

Αυτό μεγαλώνει την εξάρτηση της χώρας από τους πιστωτές της. Ο βαθμός της εξάρτησης φάνηκε ξεκάθαρα από το ρωσικό «ξεπούλημα» των αμερικανικών ομολόγων. Από τις αρχές Απριλίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 2,7% στο 3% και δη για πρώτη φορά από το 2014.