Η άνθηση φυσικού αερίου των ΗΠΑ οδηγεί σε μείωση των τιμών

LNG ship

Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από 50% από το 1997 και οι τιμές μειώθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα έκτοτε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιο αδιαφανείς από τις τιμές της βενζίνης που βλέπει κάποιος όταν οδηγεί στους δρόμους, αλλά το καύσιμο αυτό είναι στην πραγματικότητα πιο ποικίλο και χρησιμοποιείται στα πάντα, από την οικιακή θέρμανση μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια στη βιομηχανική παραγωγή.

Natural gas prices

 

Σε αντίθεση με τις εγχώριες τιμές βενζίνης που καθοδηγούνται κυρίως από μια σύνθετη παγκόσμια αγορά πετρελαίου, το φυσικό αέριο δεν τιμολογείται (ως τώρα) σε μια παγκόσμια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη παραγωγή της Αμερικής έχει οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές στις ΗΠΑ, παρέχοντας οικονομικά οφέλη σε όλους τους τομείς, αλλά αυτό δεν ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο.

Βεβαίως, οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε υγρή μορφή (γνωστό ως LGN εκ του Liquified Natural Gas), ως αντίδραση στην άνθιση του φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία, κι έτσι πιέζουν προς τα κάτω και τις διεθνείς τιμές. Ωστόσο, «οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι κάτι σαν ένα απομονωμένο νησί στον κόσμο, και παραμένουν έτσι παρά τις ολοένα αυξανόμενες εξαγωγές μεγάλου όγκου LGN», λέει ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners.

Τι θα ακολουθήσει: Το 2017, οι ΗΠΑ είχαν μερίδιο 4% των παγκόσμιων εξαγωγών LGN. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, ΙΕΑ) αναφέρει σε μια νέα έκθεση ότι πρόκειται να αυξηθεί στο 20% μέχρι το 2023. Αυτό είναι ένα «πολύ μεγάλο άλμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού, την Δευτέρα.

Ο Birol προβλέπει ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να τιμολογηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όπως το πετρέλαιο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τις αμερικανικές τιμές φυσικού αερίου εξαρτώμενες από τις παγκόσμιες αγορές όπως είναι οι τιμές της βενζίνης σήμερα, αλλά και τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου σε μια νέα ισορροπία.